Главата на Украинската православна църква призова вярващите за усилен пост

Във връзка със сложната обществено-политическа ситуация в страната и за възстановяването на мира в Украйна,  Киевският и на цяла Украйна митрополит Онуфрий се обърна към вярващите на  Украинската Православна Църква (УПЦ) с молба, да си наложат по-строго въздържание в периода на Великият пост.

„Започна Великият пост – време за усилена молитва, милосърдни дела и духовни подвизи. Постът и молитвата са нашето духовно оръжие против греха, те укрепват нашата вяра, носят мир в нашите души и съединяват с Бога. Въпреки сложната обществено-политическа ситуация в Украйна, за възстановяването на мира в нашата родина и запазване на целостта на нашата държава се благословят духовенството, монашеството и миряните на Украинската православна църква в петъците на Великия пост да усилят въздържанието по възможност с пълно ограничаване на храна, освен хляб и вода, до залез слънце. Също така християните се призовават всеки ден да казват по 12 пъти молитвата „Отче наш” със земни поклони и 12 молитви „Богородице Дево” също със земни поклони”.

„Нека всемилостивият Господ да приеме нашите трудове, да изцери сърцата ни от греха, от злобата и ненавистта и да удостои в мир и съгласие да посрещнем Неговото славно Възкресение”, се казва в обръщението на митрополит Онуфрий.

На свой ред зам.-председателят на отдела за външни църковни връзки на УПЦ на Московската патриаршия протойерей Николай Данилевич, анализирайки сегашната ситуация в Украинската църква отбеляза, че „трудностите са обединили вярващите”.

„Хората са станали по-единни в отстояването на правата си. Въпреки случаите на силово превземане на православни църкви на УПЦ в Украйна, общото количество на хората в храмовете особено в градовете значително се увеличи”, каза Данилевич в интервю, публикувано на сайта на Украинската Православна Църква на МП.

Той призна, че през последните месеци УПЦ се намира под мощен натиск от страна на местни медии, които често клеветят Църквата. В същото време, отбелязва свещеникът, „информационната атака срещу нашата Църква води до противоположен резултат – хората започнаха да се събират около Църквата си”.

Дори в онези населени места в Западна Украйна, където на вярващите са им отнети църквите от разколниците, хората остават предани на своята Църква, събират се заедно и извършват богослужения в жилищата си или други приспособени помещения, каза Данилевич.