Главатарят на ИД се укрива в Либия след лечение в Турция, уредено от ЦРУ

Главатарят на групировката „Ислямска държава“ Абу Бакр ал-Багдади се укрива в либийския град Сирт, където е пристигнал от Турция, бягайки от разузнаването на Ирак. Съобщението е на иранската агенция Фарс, която припомня, че от опасения да бъде заловен Багдади непрекъснато се е местил в Сирия и Ирак.

Град Сирт е родното място на убития либийски ръководител Муамар Кадафи, припомня агенцията. Либийските източници на Фарс твърдят, че главатарят е избрал това място, защото градът е под контрола на местната радикална ислямистка групировка. В съобщението се добавя, че Багдади трябва да крие местонахождението си, защото в момента животът му е силно застрашен. По-рано бе съобщавано, че той постоянно циркулирал между иракския град Мосул и сирийския Рака, укривайки си от преследване.

През октомври той бе ранен при въздушен удар на иракски самолети срещу колона от коли на ИД, при който удар загинаха 25 души, но самият водач оцеля, макар и ранен. Той бе прехвърлен в Рака, където бе опериран. Хирурзите му спасиха живота, но поради липсата на подходяща апаратура не можеха да му осигурят пълноценно лечение и възстановяване.

Според различни източници впоследствие Багдади е бил прехвърлен на лечение в Турция, като операцията на терористичния лидер се е координирала от агенти на американското ЦРУ. Съответно от Турция той бил прехвърлен в Либия.

Източник: БГНЕС.