Германски министър: без Москва няма да има разрешение на сирийския конфликт

Без Москва е невъзможно да се разреши сирийската криза, смята външният министър на Германия Зигмар Габриел, цитиран от РИА „Новости“ и  Руски дневник.

„Без Москва няма да има решение на сирийския конфликт. Най-важното в момента е да се преодолее разделението в Съвета за сигурност на ООН, както и да се насърчат усилията за постигане на мир под егидата на ООН“, заяви Габриел в интервю за изданието Bild am Sonntag.

„Имам чувството, че Русия винаги ще държи Асад под своя протекция. Сега най-важното е да продължим напред в преговорите на ООН“, добави той.

По повод ракетната атака на САЩ по сирийската база политикът отбеляза сериозността на международното положение и предупреди за опасността от по-нататъшна ескалация. По думите на Габриел само единно решение между САЩ, Русия и големите сили в региона може да сложи край на конфликта.

Напомняме, че в петък (7 април) през нощта САЩ нанесоха удар с 59 крилати ракети по сирийската авиобаза „Шайрат“ в провинция Хомс. Като повод за нападението посочиха химическата атака в провинция Идлиб. Американските удари взеха десетки жертви, сред които и цивилни граждани.

Стореното доведе до големи конфликти между водещите световни сили, включително и до извънредно заседание на Съвета