Германски медии: Киев също е виновен за самолета

Пет месеца след катастрофата с малайзийския самолет над Украйна, в който загинаха стотици невинни пътници, германски и холандски медии обявиха резултатите от свое разследване по случая.

Според тях Украйна също носи отговорност за катастрофата и това ставало ясно от изречение в предварителния доклад на разследващата инцидента комисия, което по неизвестни причини е зачеркнато.

Разследването е направено от “Зюддойче цайтунг”, WDR, NDR и холандския разследващ тим АРГОС. Те открили, че в първоначалния вид на доклада на комисията имало изречение, в което се обяснява, че месец преди катастрофата на същото място е свален военен Ан от 6500 м височина. В отговор на това украинските власти са затворили въздушното пространство до 9000 м височина. Впоследствие това изречение е махнато.

Според журналистите е ясно, че Ан е свален с ракети, достигащи и до 13 000 м височина, затова Киев е трябвало да затвори изцяло въздушното пространство. За тази грешка на украинците с живота си платиха хората от малайзийския самолет. Според медиите една от участващите страни в разследванията на инцидента е оказала натиск да се махне това изречение, но не споменават коя точно е тя./Днесплюс