Генщаба на РФ: Броят на терористите в ИД може да стига до 50 хил. души

Корабите на ВМФ на Русия в Средиземно море могат да бъдат задействани за удари по „Ислямска държава“ (ИД, известна също като ИДИЛ) в Сирия, съобщи в петък в интервю, публикувано на сайта на „Комсомольская правда“ началникът на главното оперативно управление на Генералния щаб генерал-полковник Андрей Картаполов.

Той подчерта, че възможностите на руските кораби в Средиземно море позволяват нанасянето на удар по обекти на забранената в Русия терористична групировка Ислямска държава във всеки един момент.

Сега, разказа генералът, корабите осигуряват охраната на товарите и противовъздушна отбрана, която не е насочена срещу силите на международната коалиция начело със САЩ, които също извършват операция в небето над Сирия.

Картаполов заяви, че сухопътна войска на РФ няма да бъде задействана в Сирия „при никакви обстоятелства“.

Руският Генерален щаб не изключва създаването в Сирия на единна военна база с морски, въздушен и сухопътен компонент.

„Аз бих говорил по-скоро за създаването на единна руска военна база. Това ще бъде единна база, която ще включва в себе си няколко компонента – морски, въздушен и сухопътен“, каза той.

Министерството на отбраната на РФ има информация за това, че терористите от „Ислямска държава“ разполагат с преносими зенитни ракетни комплекси (ПЗРК), но засега това оръжие не се използва, съобщи генералът.

В отговор на въпрос, дали има предвид потенциални доставки на терористите на американските ПЗРК „Стингър“, Картаполов каза: „Възможно е“.

Терористите от ИД разполагат със съвременно оръжие, а отделните им отряди имат „съвсем нелоша“ подготовка, заяви още Картаполов.

„Като говорим за ИДИЛ, не трябва да си представяме, че това са обикновени бандити… с автомати и дълги ножове“, подчерта той.

Генералът припомни, че сред редиците на „Ислямска държава“ воюват много бивши офицери от иракската армия от времето на Саддам Хюсеин. „Тези офицери притежават достатъчно високи знания и умения, те са способни и да организират и обучават хора. Затова отделните отряди са подготвени много добре“, поясни той.

Освен това, припомни генералът, ИД е получила голямо количество оръжие от складовете на иракската и сирийската армия, включително и американски танкове „Ейбрамс“, бронетранспортьори, артилерийски системи и др.

Русия е разгърнала в Сирия на практика целия комплекс от средства за разузнаване, освен войсковия, съобщи Картаполов.

„Ние разгърнахме цял комплекс от средства за разузнаване и той действа постоянно. Затова за нас на практика в този момент няма нищо скрито“, каза той, отговаряйки на въпрос, как руските военни получават информация за разположението на терористите от „Ислямска държава“.

Американското разузнаване не е могло да забележи прехвърлянето на руската техника, самолети и друго оръжие в Сирия, заяви още Картаполов.

„Използвахме редица различни методи от технически, информационен и технически характер. Знаете какви са резултатите. Ако САЩ наистина „виждаха“ това, едва ли американският президент Обама би си мълчал…“, каза Картаполов.

Той заяви също, че „САЩ не разбираха същността на нашата работа и нямаха представа за какво се отнася“.

„И още нещо. Те всъщност едва ли притежават необходимото количество информация за обектите на ИДИЛ, за което, честно казано, говорят резултатите от техните въздушни удари. За реалните обекти на терористите те имат смътна представа, за което очевидно, ги бе срам да признаят“, отбеляза Картаполов.

При това той подчерта, че Русия е отворена за сътрудничество със САЩ по сирийския въпрос.

Генералът смята, че безграничните възможности на Въоръжените сили на САЩ са детски приказки. „Те направо проспаха залповия пуск на крилати ракети с морско базиране“, счита той.

„Всичките им възможности, за които те говорят като за безгранични, това са детски приказки“, убеден е Картаполов.

Според него, авиационните удари на силите на международната коалиция в Сирия повече са пречели не на действията на терористите от ИД, а на правителствените войски на Башар Асад.

„Коалицията, водена от САЩ нанася удари от въздуха по инфраструктурата на ИДИЛ. Това са мостове, надлези, трафопостове, топлоносни мрежи, водни станции, което прави живота на хората непоносим. Това не толкова затруднява действията на ИДИЛ, колкото съществено затрудняваше действията на правителствените войски на президента Башар Асад“, каза той.

Броят на терористите в „Ислямска държава“ може да достига до 50 хил. души, съобщи още Картаполов.

„Според различни оценки, от 30 до 80 хил. Понеже обикновено истината е накъде по средата, нека говорим за 40-50 хил.“, каза той.

По думите му, терористите от „Ислямска държава“ в Сирия напускат позициите си и сега се крият в джамиите и болниците, представяйки се за мирни жители.

„Терористите изоставят позициите си, опитват се да се крият в труднодостъпни местности, в различни пещери и скални мини. Опитват се да се крият и в джамии, в болници… и се представят като мирни граждани“, каза той.

Сирийската армия успешно развива настъплението си във връзка с подкрепата на руската авиация, счита Картаполов.

„Трудно ми е да преценя до каква степен бе готова сирийската армия за настъпателна операция. Мога да направя само един извод, че дори в състоянието, в което се намира тя в момента, ако е преминала в настъпление, то значи нашите удари съществено са понижили бойния потенциал на противника“, отбеляза той.