Генерал Решетников: Русия ще отговори на предизвикателството на САЩ!

Интервю на директора на РИСИ за италианското списание “Il nodo di gordio”

Въпрос: В сегашната ситуация, когато отново възниква международното напрежение може ли да се предскаже една нова “гонка” на въоръжението? И какви отличия могат да бъдат със сравнение с времената на Студената война?

Отговор: Трябва да започнем с факта, че международното напрежение, особено във връзка с опити да се повлияе на позицията на Русия на международната сцена и в нейните вътрешни работи, не изчезват, така че не може да се появяват отново. Подчертавам, в тази връзка, че руското ръководство прави всичко възможно подобен сценарий сила да не се развие. Войната, особено в пълен мащаб, още по-малко световна, обективно на никого не е нужна. Средният западняк в огромното си мнозинство – това не го вълнува. Морноустроенният гражданин е готов да умре за националните или глобалните идеи и ценности, ориентирани към филистимеца на консуматорското общество, което иска да види войната по телевизията, но не и на поляната пред къщата му, изградена върху ипотечен кредит.

С надпреварата във въоръжаването е по-трудно. Тази година ние отбелязахме тъжна годишнина – първото десетилетие от момента, когато годишните разходи на човечеството за оръжия и военно строителство надвишава сумата, която е трудно да си представим: един трилион долара. Това е единица с дванадесет нули! Докато днес бюджета на Пентагона е повече от сбора на военните бюджети на всички останали страни на земното кълбо. Тук не говорим за страните от третия свят. Но в развитите и развиващите се страни, надпреварата във въоръжаването се провежда, а понякога и много макари и прекалено скъпо за националните икономики, дори и за свръхразвитите икономики, като тези на САЩ. Говорейки за различията от “студената война”, просто си спомнете, че тогава планините от оръжия бяха за масовата армии, когато по силата на оръжието е трябвало да се постави десетки или дори стотици милиони хора. Сега надпреварата във въоръжаването се е превърнала, образно казано, да замени стоманата за злато. Бюджетите за отбрана се являват на Запад косвени средства на разпределение на парите на обществеността за пазаруване, тъй като реалната икономика се е преместила в Китай. Нека си го кажем. Днес Съединените щати се нуждаят, така да се каже, не от смели бойни сержанти, а от добре представени на света в холивудските филми герои. Не много елегантният генерал Омар Брадли натрапващ “линията на Зигфрида” на река Рейн, и “гений на логистиката”, които са в състояние да предоставят “разнообразни газирани напитки”, на  всичките 5 хиляди превозвачи на ядрено захранваните самолети и екипажът на атомния авионосец “Роналд Рейгън”. Подготовка за войната днес – не е подготовка за конвенционална война, а за правене на пари. Но тук има един страшен парадокс. Има една мъдра поговорка италиански Chi Crede Че ще denaro ГИТ faccia Tutto finisce един билет Tutto на IL denaro. (Кой мисли, че парите ще му дадат всичко, в крайна сметка ще направи всичко за пари). Конфигурирайте всичко до сегашната ситуация. Оказва се, че тези, които мислят, че парите са всичко, в крайна сметка ще направят всичко, за войната и войната ще се отприщи.

Въпрос: Опасността от тероризъм се разраства в световен мащаб и е все по-опасни форми. Какви мерки за противодействие трябва да бъдат взети от държавите? Как трябва да се държи международната общност?

Отговор: Във вашия въпрос, който с право акцентирате вниманието на “разпространението на тероризма в глобален мащаб.” За идеолозите на тероризма, глобализацията на ислямския радикализъм е от първостепенно значение. Показателно е, че е бил разрушен през специална операция лидер на терористичната организация “Емирство Кавказ”, Доку Умаров, в една от неговите препратки говори за необходимостта за джихад “във всяка страна, където живеят мюсюлмани.” Днес почерка на джихадисти се промени – те вече считат за своите врагове, и тези, които по някакъв начин си сътрудничат с “неверниците”. Така, ако един мюсюлманин плаща данъци на държавата, също така е отстъпник и подлежи на наказание.

Бих искал да обърна внимание на факта, че доскоро източник на терористични заплахи се являваха радикална джихадистки организации, работещи на принципа на мрежата в почти всички развити и развиващи се страни в света. От друга страна, държаватите, в които има огнище терористични организации, са ангажирани в борбата с тероризма самостоятелно, без помощта на анти-терористичните сили на други държави.

Северен Кавказ
Северен Кавказ

Това се дължи на факта, че редица страни подкрепиха терористите и техните поддръжници действащи, например, в Северен Кавказ. Как иначе да се обясни с подобен висок обществен и до известна степен дори политическия статут на лидера, т.нар правителство на Ичкерия в изгнание Ахмед Закаев, който води в световните медии антируска пропаганда. Няма как да не се обърне внимание на статусът и предоставеното политическо убежище в Съединените щати ” на бившият външен министър на Ичкерия” Иляас Ахмадов. Той публикува книгата “Чеченската борба: завоювана и загубена независимост”, която се опита да “легитимира” индустрията на заложничеството и да оправдае нападението на  Хатаб и Басаев в Дагестан през 1999г. Следва да се отбележи, че основните подкрепящи средства на терористите са информационните ресурси, които се намират най-вече в Европа, Скандинавските страни и Турция, откъдето се осъществява координацията на информация, за да се противопоставят на руската държава.

Тук Вие ще зададете въпроса за контрамерки, които трябва да бъдат предприети от държавите за борба с тероризма. И как тези контрамерки могат да дадат резултат, ако идеолозите на тероризма, сепаратизма и джихадизма са получили статут на политически бежанци във водещите страни на света? По този начин, тези считани за терористи у нас ние, на Запад се обявяват за “социално значими” фигури.

Изменение на ситуацията може положението, което се получава в Близкия Изток. Образуване на ислямска държава и провъзгласяването на халифата на Абу Бакр ал-Багдади преформатиране на картата на терористичните заплахи в света. Сега терористични джихадиски организации могат да бъдат обединени под знамето на халифата. На мястото на терористичната организация “Ал Кайда” дойде на Ислямска държава, която има почти всички функции на държавата: територия, бюджет, “властите”, полицията и т.н. Феноменът ИДИЛ се заключава в това, че на обичайната джихадистка организация се формира де факто терористична държава. Идеите за това състояние е да намерят разбиране и подкрепа сред младежите мюсюлмани, а това предполага, че социалната база на тероризма ще се разшири. Тероризмът през 21 век се е превърнала в начин за постигане на реални политически цели, както е видно от дейността на ислямската държава. Разбира се, да се победи държавен тероризъм или коалиция от държави не е възможно. Следва да се отбележи, че държавата се бори с терористи, но все още не са разработени ефективни методи, за да се противопостави на разширяването на социалната база на тероризма. Затова работата със социалната база – е превантивна работа, насочена към предотвратяване на наплив в редиците на терористите с нови хора. Тук държавата, която се противопоставя на тероризма, не е успяла все още да разработи ясни и ефективни мерки за противодействие.

 

Сирия
Сирияuk.news.yahoo.com

За голямо съжаление ролята на “международната общност” не се являва стабилизираща по този въпрос. В тази връзка следва да се обърне внимание на неотдавнашната инициатива на международната общност. Така че, докато американците атакуваха базите на екстремистите в Сирия, в главната квартира на ООН заседаваше Съвета за сигурност, на която се обсъждаше въпроса за чуждите наемници в света. Така че, аз се моля да се обърне внимание на думите на президента на Аржентина Кристина Фернандес де Киршнер, която беше до преди една година обяви “злодей” на сирийският президент Башар ал-Асад. Сега вече и се отвориха очите. “Сега ние имаме своите съмнения. Оказва се, че борците за свобода – се оказаха въоръжени бунтовници на ИДИЛ?”- пита президентът на Аржентина по време на заседанието на Съвета за сигурност.

И как в тази ситуация се държи Барак Обама? Неговата администрация обяви допълнителен 40 мил. долара като незабавна помощ на сирийската опозиция. Интересно е един много важен факт – механизмът на разпределение на тази помощ.

Така 15 от 40те милиона щатски долара ще бъдат изразходвани за комуникации и оръжия, а 25 – към нуждите на гражданското опозицията. Това означава, че в продължение на десетилетия не се е променила добре установен механизъм за унищожаване на държавите от Съединените щати: от една страна – подкрепа за тероризма, а от друга – се прави и за така наречените “граждански институции”, които всъщност са една фикция.

Въпрос: Президентът Путин обяви цялостно преструктуриране на руските въоръжени сили. Какви са техническите и стратегически насоки в близо бъдеще?

Отговор: Грижа за военната сигурност на Русия е конституционно задължение на върховния главнокомандващ на въоръжените сили на Руската федерация, към който той се отнася много сериозно. Така че аз няма да говорим за никакви сензационни и неочаквани изявления от негова страна. Вие явно имате в предвид, изявлението на Владимир Путин на 10 септември 2014 година.

Аз оглавявам Руския институт за стратегически изследвания. За нас, като специалисти по военно-стратегически въпроси, това твърдение е изключително важно. Най-важното е – съобщено бе за разработка на спешен порядък на нов вариант на военната доктрина на Руската федерация. Проектът ще бъде в края на тази година. Там мисля, че достатъчно ясно ще определи критериите за бъдещето.

Едва се предвижда увеличаване на числеността на армията, но за нейното превъоръжаването е неизбежно. При това явно ще се извършва с ускорени темпове. Вече са идентифицирани три технически насоки за създаването на нова военна техника. Поставена е задача да се осигури развитие за пробив на всички компоненти на високо-прецизните и точни оръжия. Това е много трудно, но ние имаме огромен потенциал за тази цел!

Трябва да се създадат единни модели на оръжия и технологии, средства с общо предназначение. И накрая, трябва сериозно да се заемем с изграждането на чисто нов флот. На руските моряци са нужни кораби нови проекти с универсални оръжейни системи, контрол и комуникация.

Отделно трябва да се съсредоточим на това, че Русия е готова да отговори на развиващата текущата американска военна стратегия на мълниеностния глобелен удар. Въпреки че техническата конфигурация на средства, които се предоставят за тази неядрена стратегия, все още не са много ясни и на самите американци. Но те са на ясно с едно. Готови са вложат всякакви средства на въоръжаване и ние трябва да сме готови да отговорим на подобно предизвикателство. Но тук говорим само за модернизация на армията ни.

И на практика няма промяна в плановете, които вече са одобрени. Но във всеки случай, както е посочено от нашия президент, в надпревара за нови оръжия, Русия няма да участва.

 LIVENEWS.BG