Генерал Радев: Санкциите срещу Русия са вредни за България

Санкциите обикновено се налагат шумно и се отменят тихомълком. Така, според генерал Румен Радев, ще се случи и със санкциите на ЕС срещу Русия. Според него, колкото по-бързо бъдат отменени, толкова по-добре.

Санкциите вредят на народите. Те могат да обслужват правителството, но вредят на народа. Санкциите са вредни за България, каза генерал Радев пред журналисти по време на 13-ия Национален събор „Приятелите на Русия“, който се проведе през уикенда на язовир „Копринка“, край Казанлък, предаде репортер на КРОСС.

Присъствието си на събора на русофилите генерал Радев не обясни така: Всички тук са българи и за мен е важен диалогът с българските граждани. А по повод това, че се е поздравил с военния аташе на Русия, с който очевидно се познава добре, генерал Радев заяви, че се познава с всички военни аташета.
За бъдещето, което евентуално го очаква като президент на Република България, Румен Радев заяви, че няма магическа формула и не една е правилната стъпка. Но – добави той – първата стъпка е консенсус. Консенсус между институциите, между политиците за много водещи проблеми в България. Това в момента липсва.
Генерал Румен Радев посочи още, че в България липсва думата на експертизата, не се чува нейния глас и именно това смята да направи, ако бъде избран за президент – да има сериозна експертиза във всички области.

В интервю за БНТ тази сутрин кандидатът на БСП за президент и бивш командир на Военновъздушните сили ген. Румен Радев каза още, че договорът за съвместна охрана на въздушното пространство на България е неизгоден. По думите му, с него България се превръща в единствената държава, която има собствена авиация, а кани други държави да участват в охраната на небето ни срещу заплащане.

Концепцията е унизителна и защото не беше наложена от външни сили, а от български политици. Това нанася сериозен удар върху мотивацията на българските летци, допълни той.

Ген. Радев обясни, че е взел решение да се занимавам с политика, тъй като е изчерпал всички други възможности да подобри състоянието на военновъздушните сили и след кризисната пиар акция на премиера и министъра на отбраната в началото на август.

В България има дефицит на истината. За да постигнем някакъв напредък, трябва най-накрая да стъпим на истината. Не може да се говори така безотговорно“, заяви кандидат-президентът.

В България има само една „Кобра“ – тази на Пугачов, но в политиката у нас има много влечуги. Не искам да даваме дефиниции кои са те, хората ги виждат, каза още ген. Радев.

Той подчерта, че е безпартиен и добави: Имам един-единствен ангажимент към БСП – да спечеля президентските избори. Ще защитавам интересите на всички български граждани. Външната ни политика трябва да отчита националните ни интереси и тя трябва да бъде направлявана не от Вашингтон, Брюксел или Москва, а от София.