Генерал от НАТО: Русия ще донесе мир на Сирия, Турция предлага катастрофа

Москва е разработила план, който ще сложи край на жестоката война, която отне животите на хиляди и принуди много да напуснат домовете си. Въпреки това Западът трябва да се увери, че Турция няма да подкопае усилията за решаването на кризата, заявява бившият председател на Военния комитет на НАТО Харалд Куят, пише Sputnik, цитиран от fbr.bg.

Западните страни трябва да заемат по-обективна позиция спрямо ролята на Русия в Сирия и да изоставят предразсъдъците си, казва генерал Куят.

Подобно на всички останали замесени страни в конфликта, Русия следва своите стратегически интереси в региона, но това не означава, че правителството на северния съюзник трябва да се разглежда само в негативна светлина. Според бившия представител на НАТО, западните страни трябва да се откажат от традиционните представи, според които всяко решение на Кремъл представлява „ужасна заплаха” за света.

Москва е разработила съгласуван план за борба с джихадистите и е ясно, че приключването на войната е невъзможно без участието на Русия, твърди Куят.

„В региона няма да настъпи мир без съдействието на Русия”, казва генералът пред „Хъфингтън пост”.

Според Куят успешната военна кампания в Алепо е само началото. Крайната цел е освобождаването на страната от терористите, което в момента изглежда доста реалистично. Въпреки това, някои страни, които са замесени в конфликта, ще се опитат да предотвратят осъществяването на плана; Турция е първата от тях.

Коридорът между Алепо и Турция, за който се бие армията на Асад, преминава точно през териториите, които са под контрола на кюрдите, които постигнаха значителни успехи в борбата срещу терористите. Въпреки това Турция няма да спре бомбардирането на тези райони и е твърда в намерението си да продължи операциите си срещу кюрдските сили, които според нея са най-големите ѝ врагове. В допълнение към това, Анкара планира да изпрати наземни сили в Сирия, които могат да подкопаят всички усилия за решаването на конфликта.

В заключение Куят казва:

„Турската намеса може да превърне сирийския конфликт в световна катастрофа.”