Генералният секретар на ООН не смята да се отказва от изказването си за Русия, предизвикало недоволство в Украйна

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун не смята да се откаже от изказването си за важната роля на Москва в уреждането на световните въпроси, което предизвика недоволство в Украйна. Това заяви говорителят на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик, цитиран от АФП, предаде РИА Новости.

„Не смятаме да се отказваме от думите си“, заяви той, като призова по-внимателно да се прочете текстът на цялата среща на Бан Ки Мун.

„Няма да правя анализ и да реагирам на критичните забележки, които могат да бъдат изказани“, добави Дюжарик.

По-рано в четвъртък Бан Ки Мун подчерта важната роля на Москва за решаването на световните въпроси: от слагането на край на конфликтите в Украйна и Сирия до гарантиране правата на човека.

„Русия като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН играе важна роля в работата му и в разрешаването на световните въпроси: от слагането на край на конфликтите в Украйна и Сирия до гарантирането правата на човека и контрола над разпространението на оръжието за масово унищожаване“, каза той.

Думите на генералния секретар предизвикаха възмущението на Владимир Елченко, постоянен представител на Украйна в ООН. Той заяви, че е „напълно разгневен“, тъй като Русия е „основният играч в агресията против Украйна“. Представителят допълни, че освен протестната нота, ще поиска лично разяснение от Бан Ки Мун.

„Не разбирам как ръководителят на ООН може да говори такива неща, да възхвалява ролята на Руската федерация в регулирането на конфликта в Украйна, когато Русия е основен играч в агресията срещу Украйна“, каза той.