Генералният секретар на ФИФА: Русия може да проведе най-доброто световно първенство

Властите в Русия показват „сериозна ангажираност“ в подготовката за световното първенство, което ще се проведе през 2018 г., обяви генералният секретар на ФИФА Фатма Самура пред ТАСС.

Тя подкрепи мнението на президента на асоциацията Джани Инфантино, който наскоро обяви, че Русия е способна да проведе най-доброто първенство в историята до момента, пише Дневник.

„Съгласна съм него. Ако ме питате защо, ще ви кажа, че, на първо място, заради сериозната ангажираност на властите тук. Отношенията ни със държавата са добри. Наистина искаме това световно първенство да бъде номер едно, защото Русия е велика страна и защото на нейна територия ще се играе един от най-хубавите спортове в света“, каза тя.
Самура добави, че в момента светът се намира в период на турбулентност и хората търсят утеха. Тя посочи, че Купата на конфедерациите и световното първенство са „наистина добри“ поводи, за да се установи мир.

„Именно заради това призовавам хората да дойдат в Русия и да видят нещо наистина впечатляващо, да опознаят руснаците повече, да усетят културата и да получат едно топло посрещане“, добави секретарят.

Самура каза още, че се надява да бъде постигнат компромис с руските телевизионни станции за правата на излъчването на световното първенство.
„Не е тайна, че преговаряме всеки ден. Всичко ще се нареди и всички страни ще са доволни“, заяви тя.

Купата на конфедерациите ще се проведе от 17 юни до 2 юли. В група А са отборите на Русия, Нова Зеландия, Португалия и Мексико. В група В са Германия, Чили, Австралия и Камерун. Мачовете ще се проведат в Москва, Санкт Петербург, Сочи и Казан.

Световното първенство ще се състои от 14 юни до 15 юли в 11 руски града – столицата, Санкт Петербург, Казан, Нижни Новгород, Саранск, Калининград, Волгоград, Екатеринбург, Самар, Сочи и Ростов на Дон.