Генералният секретар на ООН е обезпокоен от положението на руснаците в Украйна

Генералният секретар на ООН Пан Ги Мун изразява голяма загриженост във връзка с положението на рускоезичното население на територията на Украйна и заявява за необходимостта от осигуряване на неговата надеждна защита.

„Аз казах на Президента Путин, че напълно споделям и разбирам неговата законна загриженост по повод положението на рускоезичното малцинство в Украйна. Необходимо е да се осигури съблюдаване на правата на всеки жител на Украйна, особено на националните малцинства, необходимо е напълно да се гарантират и защитят тези права” , – е заявил Генералният Секретар на ООН пред журналистите на прес-конференция след среща с Президента Путин.

По време на срещата с Президента на Русия Владимир Путин, Пан Ги Мун е обърнал внимание на неотдавнашното изявление на Премиер-Министъра на Украйна Арсении Яценюк, който обещал да направи руския втори държавен език на територията на Украйна. Преди руският имаше статут на официален език в Украйна, но новите власти в Киев издадоха постановление за отмяна на този закон.

http://vseruss.ru/novosti/sng-4/