Генералният консул на Руската федерация препоръчва на българските власти да премахнат визовите такси за руски туристи

Генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукянчук препоръчва на българските власти да премахнат визовите такси за руски туристи, съобщава агенция Рамблер в понеделник (23 ноември).

„Ако България иска да увеличи броя на руските туристи, може би е добре да обмисли въпроса за безплатното издаване на туристически визи през лятото или непосредствено на летището“, предложи консулът по време на конференцията „Перспективи за развитието на българо-руските отношения в областта на туризма“, която се провежда в София.

Консулът сподели още, че въпросите с визите за Турция са решени по подобен начин (визовият режим между Русия и Турция е отменен през пролетта на 2011г. и това е довело до рязък ръст на туристическия поток, тъй като спестява на руснаците $20 долара за всяка виза).

На свой ред българският министър на туризма Николина Ангелкова каза, че властите в страната правят „всичко възможно в рамките на националното и европейското законодателство за максималното опростяване на визовия режим“.

„Ние работим отлично с нашето външно министерство. Продължават преговорите с всички консулски служби, с министъра на външните работи обсъждаме всички възможности за опростяване на визовите процедури, които ще помогнат за увеличаване на руския туристически поток в България“, цитира думите на министъра NewsBG.

Към момента Русия заема четвърто място по обем на туристическия поток в България. По данни на туристическото министерство през първите девет месеца от тази година страната са посетили около 400 000 руски туристи. Средният им спад за годината е 27%. Като цяло е намалял броят на руските туристи в летните курорти.

От министерството уверяват, че продължава работата по привличането на руски туристи в България. Руската страна предложи на София да се създадат морски връзки между страните. Това, според експертите, ще реши проблема с преминаването на руснаците през Украйна.

България е член на ЕС от 2007 г., но до момента не участва в шенгенското споразумение. На гражданите на Русия е необходима виза при влизането им в България и тя дава право за влизане само в България. В същото време руснаците могат да влизат в страната с многократна валидна шенгенска виза. Главното условие е визата да бъде открита (това означава, че с нея туристите могат да пътуват до всяка държава от шенгенското пространство).

Източник: Руски Дневник.