Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова на посещение в САЩ

Във Вашингтон генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова  се срещна със Стени Хойер, лидер на демократите в Американския конгрес, с когото обсъди въпроси от взаимен интерес за ЮНЕСКО и САЩ. Г-н Хойер даде висока оценка на ролята на организацията в борбата с радикализацията на младежта и с финансирането на тероризма чрез нелегален трафик на културни обекти.

Генералният директор бе приета и от бившия заместник министър на външните работи Ричард Щифтер, изиграл важна роля в Хелзинкия процес за демократизиране на Източна Европа.

Тя се срещна и с ръководството  на Националния демократичен институт – президента Кен Полак и политическия директор Иван Дохерти, с които обсъди работата на ЮНЕСКО, включително превентивната му роля по-отношение на  основните предизвикателства пред международната общност като екстремизма, бедността и климатичните изменения.  Също така бяха обсъдени възможности за укрепване на сътрудничеството  в областта на образованието и упълномощаването на жените, предотваратяването на радикализацията и екстремизма, работата с младите хора.

Автор: Станимир Димитров