Генерална репетиция на Парада на Победата се проведе в Москва

На Червения площад в центъра на Москва в 10 ч.  днес се проведе генералната репетиция на Парада на Победата по случай 70-тата годишнина от края на Великата Отечествена война, предаде телевизия „Звезда“. Репетицията изцяло съответства на Парада на 9 май – най-мащабният в историята на съвременна Русия.

Първи на площада ще излязат автомобилите на командващия и приемащия Парада. Министърът на отбраната Сергей Шойгу ще премине край строилите си военнослужещи, курсанти и служещи на МИС на Русия.

По площада в марш ще преминат под строй 16 хиляди военни и офицери, много от които ще бъдат облечени в историческа военна униформа. Сред тях ще присъстват и войници от приятелски страни – Азербайджан, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизия, Туркмения, Индия, Монголия, Сърбия и Китай.

След пешата колона ще преминат над 200 бойни машини. На 9 май на Червения площад ще бъде представено най-доброто от новото руско въоръжение. Цялата техника, с изключение на историческата, е пристигнала за генералната репетиция от Албино. Легендарните танкове Т-34 и самоходните установки СУ-100 са докарани на влекачи и са поставени на Червения площад точно преди началото на Парада. Те ще водят колоната, а след тях ще преминат дългоочакваните нови машини на руската военна промишленост: най-новият танк „Армата“, самоходната артилерийска установка „Коалициа-СВ“, подвижният противотанков ракетен комплекс „Корнет-Д“, бойната машина на пехотата „Курганец-25“ и бронетранспортьорът „Курганец-25“.

След колоната от военни машини в небето над Червения площад в руската столица ще прелетят 143 самолета и хеликоптера. За въздушната част от генералната репетиция на Парада отговарят пилоти от 12 военни летища.