Гаубица МСТА участва в индийски тендер

Русия участва в тендер за доставка в Индия на самоходна гаубица МСТА-С.

Основните й конкуренти са френска и южнокорейска артилерийски системи.

Франция предлага на Индия самоходна артилерийска установка(САУ) „Цезар” 155-милиметрова. Такъв калибър има и руската гаубица. При сравнима дължина на дулото руската установка може да осигури такава далечина на стрелбата. МСТА е разработена на базата на танк Т-90 и това е много важно, отбелязва военният експерт Виктор Мураховский:

– Този танк е на въоръжение на индийската армия и успешно се експлоатира в екстремални условия, в това число в пустинята Тар, където температурата и голямото количество прах превишават всякакви разумни граници.

Максималната скорост на „Цезар” е малко по-голяма, отколкото на „МСТА”, тъй като френската САУ е разработена на колесно шаси. Но по проходимост такава техника значително отстъпва на МСТА, която има верижно шаси. Още едно предимство на руската гаубица се състои в това, че това е бронирана машина, която може да работи под огъня на противника. А „Цезар” не е защитена от парчета от снаряди голям и среден калибър, или от авиобомби. И МСТА, и „Цезар” могат да използват боеприпаси с голяма точност, насочени артилерийски снаряди. Руският снаряд се насочва с помощта на лазер. По такъв начин, тази САУ може да води огън от голямо разстояние не само по мащабни цели, но може и да унищожава единични цели с точкови удари. В последно време Индия активно повишава равнището на оборудване на сухопътните войски с различни видове далекобойна артилерия, и това не е случайно, отбелязва Виктор Мураховский:

– Трябва да обърнем внимание на съседите на Индия. От едната страна е Китай, чийто темпове на развитие на въоръжените сили сега са най-високите в света. От другата страна – Пакистан, който в значителни количества купува оръжие. Преди няколко години недалеч от крайбрежието на Индия се състояха мащабни бойни действия на остров Шри Ланка. По такъв начин, близо до Индия има региони, които при критично развитие на обстановката могат да станат източник на военна опасност.

Затова стремежът на Индия да укрепи въоръжените си сили е напълно понятен. При това Индия ясно се придържа към курса на диверсификация на състава на страните-доставчици на оръжие. Освен Франция и Русия, тя работи с компании от САЩ и Израел. Руските предложения по критерий стойност/ефективност често са най-привлекателните. С това вероятно се обяснява стабилният интерес на индийските военни към руската бронирана техника, в това самоходната и ударната авиация.