Гала-концерт на лауреати на фестивалите „Сребърни чучулиги“ и „Альоша“

Лауреати на ХIX Фестивал на патриотичната и антифашистката песен “Сребърни чучулиги” и ХVI фестивал на фронтовата песен “Альоша” пяха незабравими български патриотични и руски песни пред ентусиазираната публика в препълнената зала на Руския културно-информационен център в София  на 02.12.2018 г. Гала-концертът на победителите бе организиран от Фондация „Устойчиво развитие за България“, Български антифашистки съюз, Представителството на Россътрудничество в България,  подпомогнати от обществени организации членове на Общонационалния организационен комитет на фестивалите със съпредседатели г-жа Станка Шопова и г-н Симеон Игнатов.

Тази година двата фестивала бяха посветени на:

-140-годишнината от Руско-турската освободителна война (1877-1878г.) и възстановяването на българската държавност;

-По пътя към Победата. От великите битки към историческата Победа на 9 май 1945 г. – Победата при Сталинград /февруари 1943 г./ и Курската битка /август 1943 г./;

-75-годишнината от създаването на Народоосвободителната въстаническа армия /НОВА/

Във фестивалите участваха стотици изпълнители на възраст от 5 до 87 години. Каква по-добра приемственост между поколенията би могло да има? Изключително пъстра бе и географската карта на изпълнителите, дошли от всички краища на родината: София,  Плевен, Пловдив, Бургас,  Черноморец,  Велинград, Хасково, Ямбол, Сливен, Перник, Враца, Мездра, Ботевград, Елин Пелин, Червен бряг, Дупница, Хаджидимово и др. С всяка изминала година изпълнителското майсторство на участниците расте, расте и броят на новите песни, написани от участници и съмишленици, както и аранжименти,  направени от диригентите на групите. Не може да ни остави равнодушен и фактът, че все повече деца и младежи, подкрепяни от своите родители и учители, заявяват своя талант на сцената на фестивалите.

Авторитетно жури с председател Милен Тотев и членове маестро академик Виолета Ковачева, проф. Стоян Ангелов, Татяна Симеонова, Виктория Букурещлиева и Красимира Джартазанова  отличи най-добрите сред тях.

По традиция Гала-концертът на лауреатите на фестивалите се превърна в празник на дружбата, музиката и творческото вдъхновение. Една изключителна проява, съпроводена от много красота и феерия от звуци, която присъствалите дълго ще помнят.

Г-н Алексей Новоселов съветник по културата в Посолството на Руската федерация в България поздрави лауреатите и организаторите от името на Н. Пр. Анатолий Макаров извънреден и пълномощен посланик на Руската Ффедерация.

Наградите връчиха ръководителите и представители на съорганизаторите на фестивалите и членовете на журито.

Силен емоционален заряд дадоха изпълненията на Вокална формация “Орфей” от Пловдив,  Ансамбъл за народни песни към НЧ “Яне Сандански – 1928” гр. Хаджидимово, Вокална група „Пятница 13“ от  Ямбол, Дамски камерен хор „Арфа”, ВГ “Червена роза”, Хор “Планинарска песен”, Снежана Славова и Райчо Митев от София, Калин Науденов от Хасково, Елена Димитрова от Перник, Алис Коруджийска, Кристофър Дюпрей и дует “Сюрприз” от Велинград, Диана Миленкова и Калина Рачева от Плевен и др.

На финала всички участници и публиката пяха „Моя страна, моя България”.

Изпълнители, публика и гости бяха единодушни, че подобни прояви припомнят на младите поколения за историческите, културните и духовните общности на нашите народи, за тяхното братство.

 

 

Всички участници и публика под диригентството на маестро академик Виолета Ковачева пеят Моя страна, моя България

   

Общонационален организационен комитет на фестивалите