Гала-концерт на лауреати на фестивалите „Сребърни чучулиги“ и „Альоша“

Лауреати на ХVII Фестивал на патриотичната и антифашистката песен “Сребърни чучулиги” и ХІV фестивал на фронтовата песен “Альоша” пяха незабравими български патриотични и руски фронтови песни пред ентусиазираната публика в препълнената зала 7 на Националния дворец на културата на 26.11.2016 г. Гала-концертът на победителите бе организиран от Фондация „Устойчиво развитие за България“ и Български антифашистки съюз, подпомогнати от обществени организации, членове на Общонационалния организационен комитет на фестивалите с председател г-жа Станка Шопова.

Тази година двата фестивала бяха посветени на 140-годишнината от Априлското въстание и на Освобождението на България от турско робство, както и на 75-годишнината от началото на Великата отечествена война и контранастъплението на Съветската армия под Москва.

Във фестивалите участваха над 1000 изпълнители на възраст от 5 до 87 години. Каква по-добра приемственост между поколенията би могло да има? Изключително пъстра бе и географската карта на изпълнителите, дошли от всички краища на Родината: София, Бургас, Казанлък, Монтана, Враца, Белово, Пловдив, Севлиево, Елин Пелин, Стрелча, Велинград, Хасково, Ямбол, Сливен, Димитровград, Перник, Шумен, Горна Оряховица, Черноморец, Самоков, с. Лопян, обл. София, с. Воден, обл. Ямбол, с. Расово, обл. Монтана, с. Типченица, общ. Мездра, с. Вировско, общ. Враца и др. С всяка изминала година изпълнителското майсторство на участниците расте, расте и броят на песните, написани от участници, както и аранжименти, направени от диригентите на групите. Не може да ни остави равнодушен и фактът, че все повече млади хора и деца заявяват своя талант на сцената на фестивалите. За първи път през тази година наши гости бяха изпълнители от Русия, Молдова, Македония, Казахстан и Куба.

Авторитетно жури с председател ст.н. д-р Михаил Букурещлиев и членове проф. Стоян Ангелов, Кирил Икономов, доц. д-р Сабин Леви и Калина Диханова отличи най-добрите сред тях.

По традиция Гала-концертът на лауреатите на фестивалите се превърна в празник на дружбата, музиката и творческото вдъхновение. Една изключителна проява, съпроводена от много красота и феерия от звуци, която присъствалите дълго ще помнят.

Към това тържество на хубавата песен и изпълнителското майсторство се присъединиха: представители на организациите на творческите съюзи, на пенсионерите, на обществени организации, на военно-патриотични организации, ветерани от войните, герои на труда, ярки творци.

В началото на концерта бе почетена паметта на Бисер Киров с видеозапис на негово изпълнение на „Альоша“. С едноминутно мълчание публиката отдаде своята почит и към Фидел Кастро.

Лауреатите и организаторите бяха поздравени от г-н Кирил Рынза, съветник по културата в Посолството на Руската федерация в България, Павел Журавльов, ръководител на представителството на Россотрудничество в България и директор на РКИЦ.

Поздравителни адреси до участниците и организаторите изпратиха Корнелия Нинова, председател на ПГ „БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ“ и председател на НС на БСП, Славчо Атанасов председател на Комисията по културата и медиите в 43-то Народно събрание.

Отличените изпълнители пяха “Катюша”, “Смуглянка”, “День Победы”, „Ботев марш“, „140 години Априлско въстание – в памет на героите“ и други песни, събрали народната любов към героизма и победата, свободата и мира. Наградите връчиха ръководители и представители на съорганизаторите на фестивалите и членовете на журито, Игор Завялов, председател на Съвета на ветераните от Великата Отечествена война към Координационния съвет на руските съотечественици, живеещи в България и др.

Силен емоционален заряд дадоха изпълненията на Смесен хор при НЧ „Виделина” от Панагюрище, Вокална формация „Орфей”, Пловдив, Йоанна Цекова, София, Вокален състав „Пятница 13“, Ямбол, Дамски камерен хор „Арфа”, София, Мъжки акапелен ансамбъл „ВОКС ОРФИКУС”, София, Кирил Гунчев и Група „Кадифе”, Елин Пелин, Трио „Звън”, Севлиево, Група за народни песни, Шумен, Женска певческа група  „Перуника”, с. Елешница, общ. Елин Пелин. Много вълнуващи бяха изпълненията на трио „Хармония” от Кишинев, Молдова, група „Державинци” от Македония, на Долорес Естрада от Куба, Лилия Борисова от Рязан, Русия, Тея Мелконянц от Украйна, Детско вокално студио „До-ми-сол-ка” от РКИЦ със солистка малката Алика Абдюкова от Казахстан, ДВГ „Импресия” от Враца, Сияна Балева от София, Маргарита Бочева от Самоков, Галина Стаменова от РКИЦ София.

На финала Грета Ганчева с Българо-руска вокална група „Славяни“ от гр. Черноморец и всички участници и публиката пяха „Моя страна, моя България“.

Изпълнители, публика и гости бяха единодушни, че подобни мероприятия припомнят на младите поколения за историческите, културните и духовните общности на нашите народи, за бойното им братство.

Няма достатъчно силни думи, с които да опишеш огромната любов на толкова много хора, дошли с единственото желание да споделят своя талант с колкото се може повече съмишленици. Текст, музика и изпълнения взривяваха присъстващите в залата и нееднократно сцена и публика се сливаха в едно.

Не можеш да останеш равнодушен, когато слушаш талантливите деца от цял свят да пеят с онова вдъхновение и любов, които напоследък толкова ни липсват. Или пък да чуеш ветераните, преминали през всички превратности на живота, но на сцената те са хората, съхранили всичко българско и родно, което ни държи изправени.

Фестивалите ще продължат и занапред да поддържат интереса към хубавата песен и ще се утвърждават като средство за родолюбиво възпитание и утвърждаване на най-добрите съвременни духовни и морални ценности, за да пребъде дружбата между народите в днешния неспокоен и противоречив свят като средство за запазването на мира и разширяване на всестранното сътрудничество между тях.

До нови срещи, скъпи участници! Бъдете здрави и в живота ви да има много творчески постижения! И нека всяка следваща година с нас са и приятелите на нашите приятели!

Общонационален организационен комитет на фестивалите