Газпром ще намали драматично капиталовите си разходи през 2015-а година с почти 8 млрд. долара

Руският енергиен гигант Газпром обяви, че ще ограничи рязко своите капиталови разходи с почти 8 млрд. долара до общо 30 млрд. долара, тъй като политическите и пазарни промени са създали предизвикателна бизнес среда, съобщи РИА Новости.

С оглед драматичното понижение на петролните цени през последните шест месеца, приходите на Газпром спаднаха рязко, като в същото време компанията беше засегната негативно от политическото напрежение между Русия и Европа относно украинската криза. А именно през Украйна преминава най-важния транзитен маршрут за природната газ, доставяна от Газпром за нейните клиенти в Европейския съюз.

Руският гигант обяви, че ще намали планираните си капиталови разходи с почти 8 млрд. долара между 2014-а и 2015-а година до общо 30 млрд. долара след рекордните годишно осреднени инвестиции за почти 44 млрд. евро между 2010-а и 2013-а година.

Цялостното развитие на пазара води до някои предизвикателства в нашия бизнес, но значителното намаляване на капиталовите разходи ще позволи да покажем много силен кешов позитивен паричен поток, заяви Андрей Круглов, който е заместник-председател на Управителния съвет и ръководител на отдела за Финанси и икономика на Газпром.

Въпреки големите съкращения, компанията потвърди, че това няма да повлияе на плановете й за изграждане на газопроводи за доставка на природен газ за Китай до края на десетилетието.

Газпром също така посочи, че компанията не е била засегната директно от европейските и американските санкции срещу Русия. Но преди дни тя отчете спад с над 60% на нетните печалби през третото тримесечие на 2014-а година с оглед обезценката на руската рубла и поради спиране на доставките на природен газ за Украйна с оглед продължаващите ценови спорове.

Компанията прогнозира, че бъдещото по-голямо потребление на руски природен газ от страна на Азия ще запази през следващите 15 години стабилен нейния пазарен дял от почти 25% в световните енергийни доставки въпреки застой в потреблението в Европа.