„Газпром“: Русия ще прави „Турски поток“

Новият газопровод, който „Газпром“ ще реализира вместо „Южен поток“, може да се нарече „Турски поток“,  съобщи пред журналисти Александър Медведев, заместник-ръководител на концерна, пише ТАСС.

„Южен поток“ няма да се строи, ще се реализира друг проект, чието име ще бъде определено в най-близко време. От турска страна има предложение да бъде наречен „Турски поток“, поясни Медведев.

Той каза още, че тази година концернът ще изнесе 147 млрд. куб. метра газ, а доходът ще надхвърли 50 млрд. долара. По думите му догодина износът на суровината ще зависи от различни фактори, включително и от времето. „Последните 5 години доходът от износа не е падал под 50 милиарда долара, тази година ще бъде над 50 милиарда“, уточни мениджърът.

На 1 декември руският президент Владимир Путин обяви, че Русия се отказва от „Южен поток“ и ще построи морски газопровод до Турция със същия капацитет, какъвто се планираше за „Южен поток“ – от 63 милиарда куб. м. газ, както и газов хъб на гърцко-турската граница. Тепърва обаче ще се уточнява къде ще бъде построен разпределителния газов хъб за Европа. В годишната си пресконференция руският президент Владимир Путин внуши, че газовият поток може да мине от Турция, през Гърция, Македония, Сърбия и към Европа, заобикаляйки България.