„Газпром“ започва доставки на газ до Китай по нов газопровод до края на 2019-а

Русия ще започне да доставя газ до Китай чрез нов газопровод до края на 2019 г. Това обявиха от руския държавен газов гигант „Газпром“, като това е част от гигантската 400-милиардна сделка в американски долари, сключена преди години, съобщава „Франс прес“и  news.bg

„Днес беше подписано споразумение … за датата на началото на доставките на газ чрез газопровода „Силата на Сибир“. Това е 20 декември 2019 г.“, уточни шефът на „Газпром“ Алексей Милер пред журналисти.

След десетилетие на преговори Русия сключи гигантски 30-годишен договор през май 2014 г. да снабдява с природен газ своя ключов източен съсед чрез газопровод за първи път.

Строителството на съоръжението започна през септември 2014 г. „Силата на Сибир“ ще е дълъг 4 000 км и ще свързва газовите находища в Якутия с Японско море (Източно море), а също така и с китайската граница.

Милер заяви, че проектът сега се придвижвал в „ключова фаза“ и се изпълнявал „строго по график“, добавяйки, че нямал „никакви съмнения“, че крайният срок за започването на доставките на газ през 2019 г. ще бъде спазен.

Споразумението днес между „Газпром“ и Китайската национална петролна корпорация беше сключено като част от визитата в Москва на китайския президент Си Цзинпин.

Москва и Пекин засилиха търговията и сътрудничеството помежду си през последните години, тъй като Кремъл все повече гледа на изток, след като отношенията му със Запада се сринаха заради кризата в Украйна.