„Газпром“ е спрял проекта за разширяването на газопровода „Северен поток“

„Газпром“ е спрял проекта за разширяването на газопровода „Северен поток“, който заобикаля Украйна, на фона на все по-изострените отношения с ЕС и спада в търсенето на природен газ, съобщава „Блумбърг“.

„Няма планове за разширяване на „Северен поток“ засега, тъй като участъкът, който свързва Русия директно с Германия през Балтийско море, разполага с достатъчно капацитет за момента“, заяви говорителят на компанията Сергей Куприянов.

Председателят на „Газпром“ Виктор Зубков заяви, че слабият пазар на газ принуждава фирмата да отложи проекта.

„Когато цената се понижава … е трудно да се реализират тези проекти, а понякога дори не е възможно“, заяви той на конференция във Виена.

Цените на суровия петрол, кън които се индексират много от дългосрочните сделки за газ, паднаха с повече от 50% от юни 2014 г., докато цените при краткосрочните сделки на газ във Великобритания, един от най-активните пазари в Европа, паднаха с 25% от ноември 2014 г.

Източници от „Газпром“ са заявили пред „Ройтерс“, че решението е свързано и с „усложнената“ политическа ситуация.

Фирмата обяви миналата година, че може да разшири „Северен поток“ с допълнителна тръба към Великобритания.

Но „не ни беше даден достъп до (немския тръбопровод) Opal. Защо да изграждаме още две разклонения?“, е казал служител на компанията, цитиран от „Ройтерс.

„Северен поток“ има две тръби с годишен капацитет от 55 милиарда кубически метра газ, около 10% от нуждите на природен газ на Европейския съюз. Новите разширения трябваше да удвоят това количество.

В началото на декември Русия се отказа от проекта „Южен поток“, който щеше да доставя газ до Южна Европа без да преминава през Украйна, позовавайки се на възражения от Европейския съюз, и предложи подводен газопровод за Турция.

„Северен поток“ в момента е натоварен на около половин капацитет, защото „Газпром“ придоби само ограничен достъп до Opal, който свързва „Северен поток“ в Германия с мрежата на Чехия.

ЕС многократно забавя решението дали да предостави на „Газпром“ по-голям достъп до Opal. Това ще даде на компанията достъп да мрежата на Централна Европа, заобикаляйки Украйна като разпределителна точка. Решението се очаква до края на януари.

„Газпром“ притежава 51% от „Северен поток“, Wintershall Holding и E.ON Ruhrgas държат 15.5% всяка, а Gasunie и френската GDF Suez – 9% всяка.

„Газпром“ обяви миналата седмица, че ще изгражда терминал за втечнен природен газ (LNG) завод край руското пристанище Уст-Луга на Балтийско море и ще превозва LNG към Европа, Индия и Южна Америка./ Дневник