Габрово отбеляза Деня на Победата и Европа – 9 май

Габрово отбеляза Деня на Победата и Деня на Европа – 9 май. Акцията в областния град, по честването на 73 години от победата над хитлерофашизма, се проведе на площад „Възраждане“ и бе организирана от сдружението на руско говорящите „Вива Габрово“.

В гражданската инициатива „Безсмъртен полк“ участие взеха Военният духов оркестър на Велико Търново и деца от Основно училище „Неофит Рилски“. Мероприятието бе уважено от областното и общинското ръководство на БСП – Габрово.

Честването на празника бе открито с българския национален химн, в изпълнение на Великотърновския военен духов оркестър.

Председателят на сдружението на рускоговорящите в Габрово Юлия Жданова говори за Деня на Победата, ужаса във войната и призова да се съхранява мира.

В своето слово пред присъстващите общинският председател на БСП – Габрово отбеляза, че днес 73 години по-късно от края на войната, се връщаме във времето назад с мисълта, че няма друга подобна дата, събрала в себе си толкова мъка, себеотрицание и героизъм.

„Днес, пред паметник – костницата в Габрово, ще си спомним за тежкото минало, за милионите жертви във Втората световна война. Ще отдадем почитта си към загиналите, ще се поклоним пред паметта на героите, сразили хитлерофашизма. Ще се поклоним на тези, които с живота си спасиха света от най – голямото зло на 20 – ти век. Всички ние не трябва да забравяме за високата цена, която заплатиха Русия и европейските народи в битката с фашизма. Сред тях бяха и над 30 хиляди българи антифашисти и войните от Българската армия. И нека помним, че без деня на победата, днес нямаше да отбелязваме и 9 -ти май – Денят на Европа“, заяви лидерът на социалистите в Габрово.

Габровски свещеник отправи заупокойна молитва за всички загинали по бойните полета на Втората световна война.

Под музикалния съпровод Военния духов оркестър деца от Мажоретния състав към ОУ „Неофит Рилски“ изпълниха композиция.

Честването в Габрово завърши пред паметник – костницата, където социалисти, антифашисти и граждани отдадоха своята почит, пред подвига на загиналите и положиха венци и цветя, в знак на признателност.

Денят на Европа е празник на Европейските общности, на единството и мира на стария континент. Отбелязва се на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 г., 5 години след края на Втората световна война, той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. „Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС.

обер Шуман предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла. Страните, към които апелира, доскоро са участвали в унищожителен военен конфликт помежду си. В този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент. Това предложение остава в историята като „Декларацията на Шуман“ и се счита за основополагащо на днешна Обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.

През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. От тогава до днес 9 май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. В България с Постановление № 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г. се отбелязва официално 9 май – Деня на Европа.

Източник:

gabrovonews.bg