В 27 детски градини в София вече учат руски

Заради огромния интерес увеличихме квотата за български студенти, които се обучават безплатно в Русия, казва Павел Журавльов

Новият директор на Руския културно-информационен център в София Павел Владимирович Журавльов е роден на 24 ноември 1969 г. в град Енгелс, Саратовска област. Завършил е Саратовският политехнически институт и Руската академия за държавни служители със специалност политология. Работил е в правителството на Саратовска област и в Министерството по печата. Бил е шеф на Федералната служба Росохранкултура. Преди назначаването му у нас е началник на управлението по хуманитарното сътрудничество, младежта и политиката във Федералната агенция Россотрудничество. Женен, баща на две деца.

 

– Г-н Журавльов, какви ще бъдат акцентите в работата на РКИЦ ?
– Към днешна дата можем да акцентираме върху няколко ключеви вектора на работата на представителството на Россотрудничество и РКИЦ. Това е реализацията на всички аспекти на хуманитарното сътрудничество и формирането на положителния имидж на Русия зад граница. Именно това определя перспективните направления на нашата работа: придвижване и популяризация на руския език, реализация на концепцията „Руски училища зад граница“, популяризация в България на постиженията на руската култура и изкуство, разширяване на сътрудничествата между нашите две страни в образованието и науката, укрепване на отношенията между побратимените региони и градове в Русия и в България.
Бих искал специално да обърна внимание на кампанията по набиране на български граждани, желаещи да се обучават в Русия безплатно за сметка на федералния бюджет. През 2016 г. интересът към тази програма е направо огромен. Затова и беше взето решение квотата да бъде увеличена до 286 души.
И, разбира се, най-перспективното направление е активната работа с нашите съотечественици, които живеят в България. А тяхната численост нараства с всяка измината година. Надяваме се да ги привлечем като консултанти, помощници, активни участници в дейностите на РКИЦ и просто като приятели.
– Кои са най-близките събития, които ще се проведат през 2017 г. ?
– Нашите инициативи трябва да са разбираеми за хората и разпознаваеми. Да отговаряме на желанията и потребностите както на жителите на България, така и на нашите сънародници тук.
Нашата дейност престава да бъде съсредоточена към еднократни мероприятия. Сега тя ще бъде пренасочена предимно към реализацията на проекти и инициативи. Разбира се, ключевите проекти ще бъдат, както и до сега тези, които са насочени към съхраняването на историческата памет. В тях влизат юбилейните дати, Освободителната война 1877-1878 г., въпросите, свързани с изопачаване на историята, както и онези паметни дати, които се отбелязват от широките кръгове и нашите партньори – представителите на антифашистките организации в България.
Освен това, вече стартирахме новия открит проект „Арт-сцена на Шипка“, в рамките на който искаме да привлечем най-широк кръг културни дейци на България и Русия. В основата на този проект е заложен репертоарния театър, който се завърна на голямата сцена на РКИЦ, на която очакваме и българските ни партньори и приятели.
В никакъв случай не сме забравили и за подрастващото поколение. Тази есен стартира проекта „РКИЦ за децата“, който включва ежеседмично „Анимационно утро“, творчески класове, „Детско утро на книгата“. Имаме също така и занятия в рамките на музикално-просветителския цикъл „Голямата музика за малките слушатели“. Всичко, което правим в рамките на проекта „РКИЦ за децата“ е напълно безплатно и достъпно за всички деца.

– Кои ваши идеи смятате да осъществите като шеф на РКИЦ?

– Ние вече се превърнахме в пилотна арена на проекта на Россотрудничество по промотиране на руските гастрономически традиции по света. България влезе в тройката европейски страни, заедно с Кипър и Сърбия, където Федералната агенция на Россотрудничество проведе серия от събития за популяризиране на нашата национална кухня.
Два поредни дни известните руски кулинари Павел и Олга Сюткини обучаваха възрастни и деца на кулинарни вкусотии. Като например как се меси и точи „кундюма“, най-древните пелмени. Малчуганите се учеха сами да си правят меденки и пирожки. Това нестандартно мероприятие пожъна огромен успех.
През декември нашият център ще е един от-основните терени в София за най-мащабните детски новогодишни програми, наситени със спектакли, томболи, забавления. Предвиждаме и спектакли на български език, съвместно с АРТ-театъра. Но основният акцент ще бъде традиционната „Руска елха“ с новогодишния спектакъл „Снежната кралица“, Дядо Мраз и Снежанка. Ще се вихрят руски хора, а децата ще пеят и танцуват около елхата, докато получават подаръци.
– Вече месец, откакто работите в София, кое в нашата столица ви допадна най-много ?
– Аз пристигнах в служебна командировка през май, а встъпих в длъжност като ръководител на представителството на федералната агенция
„Россотрудничество“ в България и директор на РКИЦ на 18 ноември т.г. Така че за тези няколко месеца заобичах много българската столица. София е много приятен, уютен град. Голяма радост ми доставят, прекрасните паркове, съчетани с комфортни инфраструктурни решения за почивка и отдих на гражданите, спортни съоръжения и това, което е най-важно, много детски площадки.
– Успяхте ли да посетите и други градове ?
– Впечатли ме историческия център Царевец във Велико Търново, както и самия град, свързан с известни български владетели и знаковото приемане през 1879 г. на Конституцията на Българското княжество. Колосално ме впечатли и Националния парк-музей „Шипка“, увековечил подвига на руските войници и българските опълченци. Също така с възторг бих искал да спомена и Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“. Един уникален център за образование, култура, наука и почивка. Той реално може да се превърне в център на приятелството не само за България, но и за целите Балкани и Европа.
– Неотдавна станахте кръстник на детска градина в София. Как се случи това?
– Още през лятото към нас се обърна директорът на детска градина №120 „Детство под липите“ с предложение да й стана кръстник през ноември, когато градината честваше 60 г. Съгласихме се поради няколко причини : първо: децата – това е най-святото нещо, което имаме , второ: ние бихме искали децата да растат и да се развиват в дружеска среда, да градят още от малки приятелски и междунационални взаимоотношения. На трето място: точно в тази детска градина от години е заложена и работи много успешно една сериозна система за изучаване на руски език. А ние от своя страна бихме се радвали да подкрепим такава инициатива и да подпомагаме и в бъдеще руски език да се учи още от предучилищна възраст. Представителството на Россотрудничество има богат опит в тази сфера. Благодарение на съвместните усилия с „Русофили“, руски език се изучава вече в 27 детски градини в София.
– Имате две деца. Те с какво се занимават тук?
– Да, имам две прекрасни дечица, момче и момиче, на 4 и на 8 години. Те много обичат да пътешестваме из България. Варвара, или Варя, както и казваме на галено, е все още мъничка, затова основните й любими за сега неща са куклите и игрите. Синът ми Арсений вече си има утвърдено хоби -риболова. А за своите осем години вече придобива сериозни кулинарни умения и обожава да готви.
– Имате ли любими български специалитети ?
– Българската кухня много ми харесва. Тя е изключително разнообразна и богата. Най-интересното е, че гозбите ви са лесни за приготвяне. С ръка на сърцето мога да заявя, че обожавам шопска салата и шкембе-чорба. А българските кюфтета са просто изумителни. Пристрастих се и към вашето кисело мляко, което няма аналог в света. Горещо го препоръчвам на всички.
– Какво ще пожелаете на българите?
– Уверено да гледат към бъдещето. Нека в Новата година всичко, което си пожелаят да им се сбъдне. И нека през 2017-а, а и през другите бъдещи години приятелството между България и Русия да укрепва и да се развива.

Автор: Оля Ал-Ахмед, standartnews.com