В централна Русия започна внезапна проверка на бойната готовност на авиацията и войските за ПВО

Руското министерство на отбраната по решение на Върховния главнокомандващ Владимир Путин започна внезапна проверка на бойната готовност на авиацията и войските за ПВО от Централния военен окръг (ЦВО), обяви министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу.

„За целите на по-нататъшната подготовка за стратегическото учение „Център-2015“ Върховният главнокомандващ прие решение за проверка на боеготовността на авиацията и войските за противовъздушна отбрана на ЦВО“, каза Шойгу.

„В тази връзка са дадени разпореждания за привеждане от 13.00 ч. московско време на обединеното стратегическо командване, второ командване на ВВС и противовъздушната отбрана на ЦВО, части от авиационни съединения и военни части от командването на Далечната авиация на Западен и Южен военен окръг в бойна готовност „Пълна“, съобщи още Шойгу.

Предишната внезапна проверка на бойната готовност на ВС на РФ бе проведена от 16 до 21 март, като основният акцент бе върху отработването на действия в Арктика. Тогава бяха задействани силите на Северния флот, Западен военен окръг и ВДВ – около 80 хил. военнослужещи, хиляди единици наземна бойна техника, десетки надводни кораби, подводници, самолети и хеликоптери.

Миналата седмица в централната част на Русия бойните разчети на зенитните ракетни комплекси (ЗРК) „Бук-М2“ за първи път през 2015 г. проведоха бойна стрелба, съобщиха в понеделник от пресслужбата на ЦВО.

„Бойните разчети на ЗРК „Бук-М2“ на ЦВО предотвратиха удар на тактически крилати ракети на условен противник по позициите на общовойсковото обединение на полигона Капустин Яр в Астраханска област. Снарядите от ЗРК бяха изстреляни едновременно по две сложни мишени, имитиращи неуправляеми крилати ракети клас „земя-земя“ на условен противник. Общо в ученията приеха участие над 300 зенитчика. За първи път през тази година те проведоха стрелба от ЗРК „Бук-М2““, се казва още в съобщението.