В Харков започна антитерористична операция

Украинското МВР днес започна антитерористична операция в Харков, обяви и.д. министър на вътрешните работи Арсен Аваков, предаде ИТАР-ТАСС.

По негова информация, след снощните сблъсъци са арестувани над 70 протестиращи. Детайлите около спецоперациите са неизвестни, но от украинското министерство уверяват, че не са използвали огнестрелно оръжие. Аваков отбеляза, че центърът на града е отцепен, както и станциите на метрото. Той призова гражданите да запазят спокойствие.

Жителите на Харков не оставиха провокацията без отговор и сблъсъците продължиха около час. Активистите проникнаха в сградата на областната администрация и от прозореца бе развято руското знаме.

Няколко часа по-рано жителите на Харков приеха декларация за провъзгласяването на Харковска народна република. „Защитниците на Харков” се договориха да насрочат дата за провеждането на референдум.
Жители на града заявиха, че не могат да търпят повече. Те обявиха исканията си за федерализация и защита от провокациите на радикалите, но киевската власт не се вслуша в техните искания.

Тази нощ активисти превзеха и сградата на местната харковска телевизия, изразявайки недоволството си от начина, по който биват отразявани събитията в града.