В Уфа ще се проведат основните мероприятия от срещата на върха на БРИКС

Президентите на Русия, Бразилия, Индия, Китай и ЮАР ще участват в четвъртък в срещата на върха на БРИКС, която се провежда в Уфа, предаде ТАСС.

Както съобщи пред журналисти помощникът на руския президент Юрий Ушаков, водещата тема на срещата е „БРИКС – мощен фактор за глобално развитие“.

По-рано ръководителите на страните от „петорката“ вече проведоха редица двустранни срещи и присъстваха на неформален обяд. Днес предстоят основните мероприятия от срещата на върха, в това число среща с представители на профсъюзните обединения на БРИКС и Деловия съвет.

В програмата на срещата на върха са предвидени две сесии – работа в тесен и разширен състав, като работата в тесен състав ще започне с работна закуска.

Според Ушаков, след това президентите на страните ще обсъдят най-актуалните световни проблеми, включително ситуацията в Украйна и Гърция, като и борбата с терористичната групировка „Ислямска държава“.

По време на основните преговори лидерите на страните от БРИКС планират обсъждането на възможностите за укрепване на промишленото, технологично и финансово сътрудничество, работата по стартирането на Новата Банка за развитие и Пула за условни валутни резерви на БРИКС с общ обем от 200 млрд. долара.

Освен това, според представителя на Кремъл, участниците в срещата ще обменят мнения и по сирийската криза, ситуацията около Иран и въпросите за разрешаването на ситуацията в Близкия Изток.

Очаква се, че лидерите на страните от „петорката“ отново ще потвърдят ангажираността си към основополагащите принципи на международното право и ще се обявят за укрепването на централната роля на ООН.