В Украйна ще наказват със затвор отричането на руската агресия

Както изглежда, съвсем скоро в Украйна за отричане на руската агресия, хората могат да бъдат изпратени в затвора. Във Върховната рада под № 2080 е регистриран законопроект, съгласно който наказателна отговорност ще носят съмняващите се в руската агресия граждани.

Според автора на законопроекта, депутат от „Блока на Петро Порошенко“ Игор Артюшенко, публичното отричане на военната агресия е насочено срещу „законодателно установените принципи на днешния обществен строй в Украйна и поставя под съмнение ключовите принципи на световния ред“.

Тези несъзнателни граждани депутатът предлага да бъдат глобявани с глоба от петстотин до хиляда пъти от необлагаемите доходи на гражданите (17 гривни), 6-месечен арест или лишаване от свобода за срок до 3 години. Ако тези действия бъдат извършени повторно или от длъжностно лице (към чиято група са причислени и учителите), то те ще бъдат наказани с лишаване от свобода за срок от 3 до 5 години.

„Публичното отричане или оправдаването на военната агресия няма нищо общо с правото на човека на свобода на словото, – убеден е Артюшенко. – Законопроектът е насочен към борбата срещу пропагандата на руската военна агресия, поддържането на мира в Украйна и стабилността в украинското общество“.

В същото време The Washington Times съобщава за спешната подготовка на Пентагона за изпращане в Украйна на инструктори за обучаване на бойците от „зараждащата се Национална гвардия“ на страната. Според изданието, прякото обучение на близо 600 войника ще започне в Западна Украйна през следващия месец, но „към 16 февруари администрацията на президента на САЩ Барак Обама по закон е задължена да доложи в Конгреса за прогреса на обучението и въоръжаването на украинските сили за сигурност“.