В Украйна протестират срещу мобилизацията на военни

Родители на украински наборници, които киевското правителство изпраща на война в югоизточна Украйна, отново излязоха с акция на протест, предаде «Россия 24».

Жители на град Яровов в Лвовска област призоваха Киев да върне войниците в поделенията и да прекрати мобилизацията на военнослужещи.

Както заявиха протестиращите, само при едно сражение в югоизточна Украйна до град Зеленополие са загинали десетки наборници. А онези, които са останали живи изпитват недостиг на вода, боеприпаси и бронежилетки. Самите мобилизирани се оплакват, че така и не са ги научили да стрелят и не са им били предоставени никакви средства за защита.

В редиците на украинската армия също расте недоволство относно действията на Киев. Бойците все по-често заявяват, че не искат да воюват и да убиват хора.

В началото на юни, роднини на украински военнослужещи вече се опитаха да възпрепятстват на изпращането на новобранци от западна Украйна в горещите точки в източната част на страната – тогава те блокираха входовете на военните поделения.