В Украйна редовно отвличат, измъчват и убиват журналисти

ОССЕ: Това е недопустимо за страна, която иска да бъде член на европейското семейство

Само през послед­ния месец в Украйна са били извършени над десет напа­де­ния над местни жур­на­ли­сти, съобщиха от Орга­ни­за­ци­ята за сигур­ност и сътруд­ни­че­ство в Европа (ОССЕ). Пред­ста­ви­те­лят на орга­ни­за­ци­ята по въпро­сите на сво­бо­дата на меди­ите Дуня Мия­то­вич в сряда се обърна със спе­ци­ална декла­рация към вла­стите в Киев и пре­дупреди за недопу­стимо­стта на подобна прак­тика. Тя ги при­зова да осигу­рят нормални усло­вия на работа и сигур­ност за живота на жур­на­ли­стите в стра­ната и настоя също за бързо и ефек­тивно раз­след­ване на слу­ча­ите на наси­лие над пред­ста­ви­те­лите на медиите.

В ОССЕ обръщат внима­ние на факта, че в редица слу­чаи те ста­ват жертва на мест­ните вла­сти, които стигат до физи­ческа разправа с жур­на­ли­стите, само и само да не допус­нат пуб­ли­ку­ване на нелицепри­ятна информация. В побо­ищата често се вклю­чва и лич­ната охрана на управ­ниците. Отбе­лязва се, че при пове­чето от слу­ча­ите полици­ята не само не защи­тава репор­те­рите, но и сама при­бягва до заплахи и пряко използване на сила. Така напри­мер, жур­на­листка от мест­ния печат в Пол­тава на 13 август бе пре­бита от кмета на града и негов замест­ник, защото искала да пуб­ли­кува информация за ката­строфа с тяхно уча­стие. Слу­чаят бе потулен.

Редовна прак­тика е обра­зу­ва­ните по раз­лични инци­денти раз­след­ва­ния и дела да не водят до резул­тати. Често в куло­арите на самия укра­ин­ски пар­ламент се иззема тех­ника на репор­те­рите и се изт­ри­ват запи­сите им, открито им се отпра­вят закани и заплахи да не печа­тат и излъч­ват опре­де­лени мате­ри­али. „Това е неми­слимо за страна, която се стреми към член­ство в европе­йското семейство. Ако укра­ин­ските органи на реда и висши чинов­ници вме­сто да защи­тават жур­на­ли­стите, сами ста­ват източ­ник на заплаха за тях­ната сигур­ност, това е много опасна прак­тика”, заяви Миятович.

Пред осо­бен риск са изпра­вени чуждите — по-​специално рус­ките коре­спон­денти в Украйна и най-​много на тери­то­ри­ите на бой­ните действия в юго­източ­ната част на стра­ната, отбе­ляз­ват в ОССЕ. От ноем­ври 2013 г. досега в орга­ни­за­ци­ята са постъпили над 120 жалби с при­зив да се повлияе на киев­ските вла­сти, за да бъдат защи­тени сво­бо­дата на сло­вото и пра­вата на медиите.

От нача­лото на граж­дан­с­ката война там са заги­нали петима коре­спон­денти — чети­рима руски и един ита­ли­ан­ски. Много­бройни са инци­ден­тите, в които пред­ста­ви­тели на руски медии са отвли­чани, мал­тре­ти­рани и жестоко изте­за­вани. После­ден е фрапи­ращият слу­чай с фото­ко­ре­спон­дента на МИА „Рос­сия сего­дня” Андрей Сте­нин, който рабо­теше в Донецка област и от 5 август е в неиз­вест­ност. От МВР в Киев дълго не даваха ника­ква информация за него­вата съдба, докато преди 10 дни обявиха, че е задър­жан от укра­ин­ските органи за сигур­ност. След това бързо се отмет­наха и заявиха, че всъщ­ност нищо не им е известно. Не дадоха резул­тат и множе­ството при­зиви към вла­стите, отпра­вени от Москва и от редица меж­ду­на­родни хума­ни­тарни и про­фе­си­о­нални жур­на­ли­сти­че­ски орга­ни­за­ции. Май­ката на Андрей лично се обърна към Меж­ду­на­род­ния коми­тет на Чер­ве­ния кръст с молба за помощ в издир­ва­нето му.

Прави впе­чат­ле­ние, че нав­ся­къде по света в райони на въоръжени конфликти, които обик­но­вено са пряк резул­тат от външ­ната поли­тика на САЩ, жур­на­ли­стите са под­ложени на тормоз и висок риск за живота. В сряда светът бе потресен от звер­ската екзе­куция на аме­ри­кан­ския жур­на­лист Джеймс Фоули, когото ислями­стите в Ирак обезгла­виха пред камера. Екзе­ку­торът се оказа бри­тан­ски наем­ник, приел исляма. Такива като него пода­ници на крал­ството имало над 500 сред ислями­стите, вою­ващи в Ирак и Сирия. Докато те сееха смърт само в Сирия, бяха щедро под­крепяни от САЩ и Вели­ко­бри­та­ния. Натрапва се пара­лелът между съби­ти­ята в Ирак и Украйна: и на двете места бра­то­убийстве­ната война бе вдъх­но­вена и суб­си­ди­рана от САЩ и тех­ните съюз­ници, и в арми­ята на ислями­стите, и в отря­дите на нацист­кия „Десен сек­тор” се сража­ват чужди наемници.

Послед­ните думи на Джеймс Фоули, изре­чени пред камера преди да при­еме мъче­ни­че­с­ката си смърт, зву­чат като нази­да­ние, пре­дупре­жде­ние и изпо­вед. Той при­зо­вава всички „да се изпра­вят срещу моите истин­ски убийци — хората в пра­ви­тел­ството на САЩ. Това, което се случва с мен, е резул­тат само от тях­ното само­до­вол­ство и пре­стъп­ност”. Той се обръща и към своя брат, който е вое­нен летец: „Джон, аз умрях в деня, когато тво­ите колеги сипеха бомби тук и така подпи­саха смърт­ната ми при­съда”. Финалът на прощал­ните му думи звучи като при­съда: „Бих искал да живея още. Да имам надеж­дата отново да видя семейството си. Но кора­бът окон­ча­телно отплува. Един­стве­ното, което сега бих искал, е да не бях американец!”

в. „Русия днес“