В Украйна разколници окупираха църква с бой

Представители на самопровъзгласилата се Киевска патриаршия (КП) със съдействие на националисти превзеха православна църква в с. Ходоси в Ровненска област (Украйна), съобщи сайтът на Ровненската епархия.
«Пристигнаха няколко автомобила, от които слязоха група здравеняци, като някои от тях бяха облечени в черни униформи с жълти ленти на ръкавите. Най-вероятно са представители на пронацистката групировка «Десен сектор», съобщи местен свещеник Роман Игнатюк.
В този момент в църквата се извършвала Светата Литургия.
«Изведнъж реално започна истински щурм на храма отвън. Опитаха се да свалят катинара от вратата на централния вход, а след това донесоха таран и просто изкъртиха страничните врати до десния клир», цитира съобщението на свещеника сайтът на епархията.

Тогава миряните застанали като жив щит, за да не пускат през разбитите врати вандалите. Но нападателите разбили централния вход и изхвърлили навън свещеника, който се опитвал да ги спре.

Това е четвъртата православна църква в Украйна, превзета от разколниците. Главата на Ровненската епархия митрополит Ровненски и Острожки Вартоломей призова паството да пази вярата, Църквата и нейните храмове, да пази единството и да не се поддава на провокациите на отцепниците.

«Отново, както през 90-те години на миналия век, над нашите православни църкви надвисна заплаха от превземане на наши църкви от въоръжени и агресивни привърженици на Украинската църква на непризнатата Киевска патриаршия. Лидерите и активистите от тази организация, превземат нашите православни църкви, грубо нарушавайки действащото законодателство, пренебрегвайки мнението на православните християни и законните собственици на църквите», се казва в обръщението на митрополита.

«Господ ни изпраща изпитания. Изпитва нас, вярата ни и нашето търпение. Ние имаме добър пример – стотици светци, които, уповавайки се на Божията воля са преминали всички земни изпитания достойно и са запазили своята вяра към Христос и Неговата Православна Църква. Защото са пазили Православната Църква и нейните храмове. Господ ще ни е съдник какви християни сме», се казва в обръщението на главата на Ровненската епархия.