В Украйна обсъждат таксуване на руските сателити, прелитащи над територията ѝ

Явно някои хора имат прекалено много свободно време. На уебсайта на украинския парламент има петиция, в която се иска таксуване на Русия за сателитите, прелитащи над Украйна. Ако Москва не плаща, сателитите ще бъдат сваляни за „незаконен трафик“, пише RT.

„Искайте пари от Русия за космическите апарати в орбита, които прелитат над територията на Украйна. Ако откажат да платят, апаратът трябва да бъде заловен и унищожен за незаконен трафик“, се казва в петицията, подадена в понеделник от Максим Ковалевич.

Ако петицията събере 25 хиляди подписа в рамките на три месеца (92 дни), то тя ще бъде изпратена до президента за разглеждане. Но няма гаранция обаче, че ще идеята ще се превърне в проектозакон.

Досега петицията е подкрепена само с шест подписа, но все пак има още 91 дни.

Вицепремиерът Дмитрий Рогозин, отговарящ за военно-промишления комплекс на Русия, публикува в Туитър пост, в който предложи да се използват добрите стари методи за противодействие „необложените с такса операции“ на Русия в космоса.

„Украйна обсъжда свалянето на прелитащи сателити на Роскосмос. Предполагам, че цялата Национална гвардия ще стреля с голяма прашка?“, написа Рогозин.