В Украйна забраниха руските филми, снимани след 1 януари 2014 г.

Украинският президент Петро Порошенко подписа закон, съгласно който в страната се забранява излъчването на руски филми, снимани след 1 януари 2014 г., предаде ТАСС, позовавайки се на съобщение, публикувано на интернет страницата на Върховната рада.

Под забрана попадат художествените филми, телевизионните сериали, програмите и предаванията. От пояснителната записка става ясно, че мярката на Киев ще допринесе за „повишаването на нивото на защита на националната сигурност на Украйна в информационната област“.

В края на декември миналата година министерството на културата на Украйна публикува допълнения списък от  83-ма руски и световни културни дейци, които според властите създават заплаха за националната сигурност на страната.

Сега държавната агенция по въпросите на киното трябва да лишава от правото на излъчване филмите и сериалите, в които участват лицата, влизащи в списъка.

В Украйна съществува и така нареченият „бял списък“ на културни дейци, които подкрепят страната и на които следва да се оказва „максимално съдействие“.  В този списък влизат Андрей Макаревич, Лия Ахеджекова, Арнолд Шварценегер, Джордж Клуни и др.