В Украйна забраниха показването на руски филми, заснети след 1 януари 2014 г.

Върховната рада на Украйна промени местния Закон за кинематографията, като забрани показването на руски филми, заснети след 1 януари 2014 г., предаде ТАСС.

Решението бе прието с 237 гласа „за“ при необходими 226.

През февруари 2015 г. украинският парламент прие „Закон за изменение на някои закони на Украйна за защита на телевизионното и радио пространство“, като забрани кинолентите с „руска пропаганда“. Данните на Държавната агенция на Украйна по въпросите на киното сочат, че на украинска територия вече са забранени 430 филма и сериали руско производство.

Освен забраната на филми украинското министерство на културата състави и списък с руски и световни културни дейци, които „създават заплаха за националната сигурност на Украйна“. В черния списък влизат 83 души, в частност Наталия Варлей, Валентина Тализина, Валентин Гафт, Михаил Боярски и много други. На всички тях Киев забрани да влизат в Украйна, а на украинските телевизии – да показват филми и предавания с тяхно участие.

В Украйна съществува и така нареченият „бял списък“ на културните дейци, които подкрепят Украйна и на които трябва да се оказва максимално съдействие там. В белия списък, който е съставен от министерството на културата в Киев, влизат в частност Андрей Макаревич, Лия Ахеджакова, Арнолд Шварценегер, Джордж Клуни и други, отбелязва ТАСС.