В Украйна забраниха още 15 руски тв канала

Властите в Украйна забраниха разпространяването на територията на страната на сигнала на още 15 руски телевизионни канала, предаде ТАСС.

В разпространено днес съобщение на украинския Национален съвет по въпросите на телевизионните и радиопредаванията се казва, че след мониторинг на кабелните мрежи през втората половина на януари е било установено, че 15-те канала „не отговарят на Европейската конвенция за трансгранична телевизия и на законодателството на Украйна“. Месец след публикуването на това решение, то встъпва в сила, тоест вече ще е забранено разпространяването в Украйна на руските тв канали „Совершенно секретно“, „Кто есть кто“, „Шансон-ТВ“, „Парк развлечений“, „Мир сериала“, „Авто плюс“, „Кухня ТВ“, „КХЛ“, „Наука 2.0“, „Моя планета“, „Телекафе“, „Боец“, „Время: далекое и близкое“, „Настоящее Страшное Телевидение“ („НСТ“) и „Сарафан“.

Главните причини за забраната са нарушения на законодателството за националната сигурност и законите за реклама. В частност по тези руски телевизии са били показвани лица, фигуриращи в украинския списък на хората, които са заплаха за националната сигурност, каза председателят на съвета за радио и телевизия Юрий Артьоменко.

От юли 2014 г. в Украйна са забранени руските „Первий канал“, „РТР-Планета“, „Россия-24“, „НТВ-Мир“, ТVCI (ТВ Центр), „Россия 1“, НТВ, ТНТ, „Петербург 5“, „Звезда“, РЕН-ТВ, „Life News“, „Russia Today“, РБК-ТВ.