В украинската армия създават дивизия от националисти

В състава на въоръжените сили на Украйна може да се появи нова структура, състояща се от представители на организацията на украинските националисти. Това съобщи заместник-командирът на батальона „ОУН“ Борис Гуменюк, предаде телевизия „Звезда“.

„Това, към което ние така се стремихме, най-накрая се изпълни! Членовете на батальона могат да създадат отделно подразделение в състава на Въоръжените сили на Украйна!“, написа той на страницата си в социалната мрежа.

„Ще видим какво ще бъде това – батальон, бригада или дивизия. Всичко зависи от това, колко украински патриоти ще поискат да служат на страната в редиците на ОУН и ВСУ. Всичко останало засега е военна тайна“, добави Гуменюк.

По-късно той каза още, че част от днешното командване на „ОУН“ набира пълномощия, за да се заеме с формирането вече на втори батальон в състава на ВСУ.

ОУН – това е украинска националистическа ултрадясна политическа организация, дейността на която достига най-висока активност през 30-те години на миналия век под ръководството на Степан Бандера – един от най-известните идеолози на украинския национализъм, помощник на хитлеристите и съучастник в нацистките престъпления. В Русия дейността на ОУН е призната за екстремистка и е забранена.