В София се проведе конференция на тема „1150 години от покръстването – цивилизационния избор на България”

На 29 април в София се проведе научна конференция на тема „1150 години от покръстването –цивилизационния избор на България”. Тя бе организирана от Славянско дружество в България и НД Русофили, с благословението на Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия. Почетни гости на събитието бяха посланикът на Република Беларус в България В. А.Воронкович и съветникът по икономическите въпроси в Посолството на Република Сърбия.

В началото на конференцията Неврокопския митрополит Серафим, прочете приветствено слово към участниците, от името на Негово преосвещенство Патриарх Неофит. В словото си той определи покръстването на българския народ като събитие, предначертало завинаги принадлежността му към голямата общност на църквата. Според него в историята на всеки народ има решаващи и повратни моменти, които определят неговата съдба за столетия напред. Моменти, чертаещи както пътя му във времето, така и неговото участие към достиженията на общочовешката цивилизация. За българския народ, както и за много други народи в ареала на християнската цивилизация, такъв момент е неговото покръстване.

Конференцията бе открита от д-р Светлана Шаренкова. Тя постави началото на конференция с доклад посветен на християнско-славянската писменост, озаглавен „Стълбове на християнско-славянската цивилизация“.
След откриването на форума Неврокопския митрополит Серафим посочи, че благодарение на своята православна вяра, българският народ е дал своя принос в културата на цяла Европа. Той поясни, че за отбелязването на 1150 години от покръстването на българския народ са поканени гости от целия православен свят и определи това като свидетелство за единството на православния свят, който независимо, че е представен в няколко патриарши, архиепископии и по местни автокефални църкви, все пак Православна църква е една.