В Созопол отбелязаха Ден на Русия

Клуб на русофилите в Созопол отбеляза Ден на Русия с празнично мероприятие на 12 юни. То бе организирано съвместно от председателя на клуба Руслан Русев, Филип Ралев и Веселина Комитова. Тримата българи за пореден път събраха на едно място приятели на Русия от България и руснаци, за да отпразнуват заедно празника. Организаторите се погрижиха за доброто настроение на гостите. По традиция и този празник не мина без българското и руското знаме в знак на обич между двата православни народа. Сред гостите бяха руски граждани, гостуващи в Созопол, а също и руснаци, живеещи целогодишно в един от най-красивите морски градове на България – всички те са една малка част от многото руски приятели на клуба в Созопол.

DSC_0363На поканата на созополските русофили се отзоваха и приятелите на Русия от София, които също се присъединиха към празненството.

Филип Ралев, Веселина Комитова и Руслан Русев
Филип Ралев, Веселина Комитова и Руслан Русев

На 9 май, по случай 70-годишнината от Победата над фашистка Германия по инициатива на Руслан Русев, Филип Ралев и Веселина Комитова, се проведе тържествена церемония с поднасяне на цветя пред паметника на съветските подводничари и гранитните плочи с изписаните имена на всичките 237 загинали по българските брегове на Черно море съветски подводничари от пет подводници през Втората световна война. С едноминутно мълчание бе почетена паметта на загиналите.

9 майПо традиция всеки присъстващ бе с георгиевска лента. На празничното мероприятие се развя руското знаме и знамето на Победата – копие на щурмовият флаг на 150-та стрелкова дивизия на Червената армия, издигнат над Райхстага на 1 май 1945 г. Той е официален символ в Съветския съюз, а днес и в Руската федерация, за победата над фашистка Германия във Втората световна война.

9 май созопол
9 май 2014 г. Пред Паметника на съветските подводничари.

Паметникът на загиналите съветски подводничари в Созопол е посветен на Виолет Лаврентиевич Душин и Фрол Дмитриевич Терехов, чиито тела морето изхвърля на созополския бряг през ноември 1941 г.

12-3_02Фрол Терехов            Виолет Душин

 

Предполага се, че руската подводница „С-34″ е попаднала на мина в района на нос Емине и е напълно унищожена. Созополски рибари намират телата на загиналите моряци. След години на същото място созополчани издигат паметник от гранит, автор на който е архитект Альоша Кафеджийски. Официалното откриване на паметника бе на 02.11.1969 година.

созополВ продължение на трудните години на прехода паметникът постепенно запада, но през 2007 година по инициатива на местни неправителствени организации, общински власти и най-вече приятели от Русия, паметникът е напълно реставриран. От тогава всяка година, на 9 май (Денят на Победата) местни жители на Созопол и гости на града поднасят венци в памет на загиналите бойци в унищожителната война срещу фашизма.