В Славянск украински военни обстреляха църква по време на литургия

В неделя, на 29 юни, в Славянск, по време на литургия в 10:00 ч., украински военни открили стрелба по православен храм Св. Александър Невски, където имало около 1000 души, съобщи novostimira.

„Обстрелът започна в 10:00 сутринта, по време на литургията. Един от снарядите уцели павилион за хляб „Паляница“, който се намира на няколко метра от църквата. От павилиона не остана нищо. Продавачката се спаси по чудо, защото при шума на първия изстрел веднага избягала от павилиона“, разказва игуменът на храма протойерей о. Николай (Фоменко).

В това време имало много хора на територията на църквата, общо около 1000 души, сред тях много вярващи в храма на литургията, а в двора имало хора, дошли за получаване на хуманитарните помощи. След като започнал обстрелът, всички хора се втурнали в църквата, така тя се препълнила с народ. Хората стояли на колене и със сълзи молили Господ за закрила. От взривната вълна, от куполната част на църквата паднали няколко витражни стъкла, разказва о. Николай.

„На територията на църквата никой не пострада, църквата също по чудо остана цяла. Хората се спасиха, благодарение на това, че веднага реагираха и се скриха в храма. В района на Артьом обаче, са загинали мирни граждани, двама от тях погребаха днес. Отец Тихон ги опя. Тъй като в града няма електричество, моргата не работи и затова хората са принудени да погребват близките си веднага, заради топлото време. Погребаха една жена, на която при взрив буквално й се откъснала главата. Това е много страшно… Когато започна обстрела, ние не спряхме службата. Хорът пя със сълзи на очи, а хората се молиха на колене. Към края на литургията всичко спря и утихна. След това всички излязохме навън и започнахме да раздаваме хуманитарните помощи. Аз помолих хората, да не се събират на големи групи на улицата, тъй като отдавна забелязах, че когато много хора се съберат на едно място, тогава започва стрелбата. Защото най-много се стреля, когато има много народ на едно място. Снаряди уцелиха 9-етажен жилищен блок, има загинали, дори дете. Сложно е човек да разбере, как може граждани на една страна да правят такива неща, да избиват невинни. Та дори фашистите не са стреляли по свои, а тук… С какво смятат да се оправдават пред Бога? Не мога да разбера“, споделя отец Николай…