В Славянск започна глад. Националната гвардия не допуска евакуацията на мирните жители

„В Славянск останаха още много хора – и майки, и деца, и възрастни. Всички се оплакват от това, че няма пари. Заплати вече два месеца никой не получава. В някои от районите няма ток, вода, газ… Едва ли не започна глад. Хората трябва спешно да се евакуират“, споделя един от доброволците пред РИА Новости.

Автомобилите, доставящи медикаменти и храна са принудени да преминават по заобиколни маршрути заради опасността от обстрел. Най-страшното, според доброволците, е, че в Славянск започва глад.

„Вече два месеца пътуваме и помагаме на хората. Знаем добре бойците, те нас също. Сега обаче престанаха да ни пускат в града. Казват, че е пристигнало такова разпореждане. Така решаването на проблема няма да се получи“, разказа пред журналисти Пьотр Дудник.

Проблемите с евакуацията на жителите на града започват преди две седмици. Автомобилите биват блокирани на блокпостовете на Националната гвардия.

Припомняме, че от средата на април киевските власти започнаха провеждането на силова операция в югоизточните райони на Украйна. Президентът Петро Порошенко нареди прекратяване на огъня в срок от 7 дни: от 22:00 ч. на 20 юни до 22:00 ч. на 27 юни. Заедно с това, президентът отбеляза, че в случай на нападение военните ще отбиват атаките.

Бойните действия обаче, не бяха прекратени. Градовете в Югоизточна Украйна са подложени на постоянен обстрел, въпреки заповедта на президента Порошенко.