В скоро време няма опасност от глобално затопляне, твърди руски учен

В близко време Земята не е заплашена от глобално затопляне, според научни изчисления такова просто няма да има. Това заяви на пресконференция в Тюмен директорът на Института по криосфера на Земята към Сибирското отделение на Руската академия на науките академик Владимир Мелинков, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според видния руски учен темата за всеобщото затопляне на Земята е „глобализирана“ от журналистите. По думите на Мелинков учените и журналистите трябва да уточнят помежду си понятията, за да не заблуждават обществеността, пише БТА.

„Съществува диаграма за изменение на температурата на Земята за 12 000 години, която нагледно доказва, че днес се намираме в междуледников, тоест в топъл период. Впрочем неговият край наближава“, пояснява ученият. „Ще кажа нещо повече – преди 6000 години температурата на въздуха на Земята е била с над три градуса по-висока от средната. Това е бил периодът на разцвет на Шумерската цивилизация.“

„Да, днес има незначително затопляне“, признава академик Мелинков. „Но защо го наричаме глобално, след като преди 700 години, в епохата на Чингис хан, е било по-топло, отколкото е сега? По мое мнение е по-правилно да се говори за възстановяване на нормалния температурен режим, а не за глобално затопляне.“

Академик Мелинков напомня, че е извършено историческо събитие – завършило е сондирането на дълбочина 4 километра в Антарктида, което продължи няколко десетилетия. Учените са получили образци от вода от подземно езеро и са изследвали проби от леда.

„Установено бе, че на всеки 100 000 години температурните цикли на Земята се повтарят. Кернът регистрира всички атмосферни изменения: валежи, прах, газове“, отбелязва ученият.

„Гледната точка на руските учени е следната: наистина се наблюдава повишаване на средните температури на Земята. Не е правилно обаче това да се свързва с някакво ново, определящо явление“, подчертава Владимир
Мелинков. „Могат да съществуват различни причини за повишаването на температурата. Има различни климатични цикли и циклични природни явления, което създава много пъстра картина“.

Привържениците на теорията за затоплянето очакваха от 1998 до 2012 година температурите да се покачат с повече от 2 градуса по Целзий, продължава аргументацията си руският учен. „В действителност през първото десетилетие на XXI век темповете на нарастване на температурата се съкратиха пет пъти. И това бе шок
за пропагандиращите глобалното затопляне“, отбелязва Владимир Мелинков. По думите му сегашната сурова зима в САЩ и в някои части на Европа са охладили „горещите“ глави на привържениците на теорията за неизбежността на глобалните климатични промени на Земята.

 .