В Сирия и Ирак хората са благодарни на руския президент

В Сирия и Ирак хората са благодарни на руския президент за операцията срещу „Ислямска държава“. По улиците наричат Владимир Путин човек на действието, който противостои на американската политика и лепят негови портрети по автомобилите, пише Руски Дневник.

В много градове на Сирия и Ирак е популярно да се разлепват по автомобили и билбордове портрети на руския лидер в знак на одобрение на руската операция в Сирия. За това в своите репортажи съобщават и кореспондентите на Associated Press за Близкия Изток Зейна Карам и Вивиан Салама.

Миналата седмица, отбелязват авторите, молла Маамун Рамех по време на проповед в известната Омаядска джамия в Дамаск обяви руският президент за „велик и обичан лидер“, който унищожи мита за превъзнасящата се Америка“.

Кореспондентите представят мнения на хората за руския държавен глава, „Путин повече действа, отколкото говори“, „Путин е изключителна личност, притежаваща харизма, вече е ясно, че световните лидери започнаха постепенно скрито или явно да одобряват неговата намеса, която повдигна морала на армията и на сирийския народ“.

Според иракски студенти, „Русия не играе игри, тя решава проблемите тихо и ефективно, а не както американците, които правят всичко за пред камерата“. Някои магазини в Багдад започнаха да продават портрети на Путин, което авторите наричат ​​израз на благодарност за руската намеса в Сирия, смятана от Ирак за нов фронт в борбата срещу „Ислямска държава“.

Сред иракските потребители в социалните мрежи са популярни карикатури, на които Владимир Путин се противопоставя на Барак Обама. На една от тях руският президент е изобразен като мускулест войн, хванал лидера на ИД Абу Бакр ал Багдади, който звъни на Обама с вик за помощ.

Русия има дългогодишни и тесни връзки с Близкия Изток, отбелязват авторите. Според тях, увлечението към личността на Путин се дължи на десетилетията американска интервенция в региона, причина за войните и екстремизма, и мнозина сега се надяват, че една силна Русия ще успее да уравновеси ситуацията.

Популярността на руския лидер може да се забележи и в други страни, като Ливан. В Египет, напомнят авторите, по време на февруарското му посещение президента беше посрещнат със знамена и портрети, и вестник „Ал-Ахрам“ го нарече „герой на нашето време“.