В Санкт Петербург се изгражда четвърта неатомна подводница за Военноморския флот на Русия

В Адмиралтейските корабостроителници  в  Санкт Петербург  се състоя цремонията по откриването на изграждането на дизело-електрическа подводна лодка на проекта 636 Краснодар. Тя ще бъде четвъртата в серията от шестте подводници на този проект, които до 2016 година ще бъдат изработени по поръчка на Министерството на отбрната на Русия за Черноморския флот, съобщи ИТАР-ТАСС.

Както отбеляза главнокомандващия на ВМФ адмирал Виктор Чирков, подводните лодки от проекта 636 ще съставляват пълноценно съединение, позволяващо на черноморците съвместно с надводните сили  да решават комплексни задачи в своята зона за отговорност.  Освен това, тези подводници ще усилят потенциала на постоянното оперативно съединение на ВМФ на Русия в Средиземно море.

Чирков поясни, че изграждащите се и проектирани дизело-електрически подводници ще бъдат с подобрени параметри на секретност и повишена автономност на плаването.  Най-важното качество на неатомните подводници остава многофункционалността на тяхното прилагане в надводни, подводни и брегови цели. Също така, подводниците ще имат необходимите модернизирани възможности, които ще позволяват за подобряването на радио-електронното воръжение и оръжие. За новите подводници ще бъдат изградени и съответните пристани и зони с всички необходими комуникации.

О. Г.