В Русия създадоха хеликоптер „за всеки“

Конструкторите на новата машина подчертават уникалността на своя продукт, пише livenews.bg

Свръхлекият двуместен многоцелеви хеликоптер „Афалина“ пристигна на изложбата в Москва без носещи ротори. Конструкторите от компанията обясниха, че са решили от самото начало да подложат своето творение на всеобщо обсъждане с цел получаване на конструктивни критики и чак след това да завършат машината.

Междувременно точно носещите ротори („Афалина“ има коаксиална схема) са ноу-хау-то HeliWhale.

Тази схема на роторите се смята за доста сложна за производство, поддръжка и ремонт, но за хеликоптерите от лек и свръхлек клас тя е оптимална: при подобно разположение на роторите машината се пилотира по-лесно в планини, по-устойчива е на страничните пориви на вятъра, безшумна и компактна е и не се нуждае от голяма площадка за излитане и кацане.

Разработчиците на „Афалина“ твърдят, че техният хеликоптер е с принципно нова система за управление на коаксиалните носещи ротори (вече има патент за изобретението) и благодарение на това машината е много бърза.

Трябва да допълним, че „Алфалина“ се движи с обикновен автомобилен бензин (октаново число не по-малко от 95). Всичко това в съчетание със системата за подгряване и вентилация на кабината и ниската стартова цена (120 000 долара) би трябвало, според замисъла на създателите му, да направи машината привлекателна за потенциалните купувачи: министерствата на извънредните ситуации, селското стопанство, училищата за пилоти, санитарната авиация и др.