В Русия създадоха суперздрава каска

Руски учени са създали нова каска за военнослужещи. Тя помага не само при защита от парчета от граната, но и при ориентиране на бойното поле.

Сега на въоръжение на руската армия е металната каска. Парчетата от близко избухнала граната могат цялата да я пробият. А ето че наскоро създаденият нов шлем може да задържи всички поразяващи елементи. Това са показали изпитанията с лабораторния манекен с пластмасова глава. По такава каска са стреляли с метални топчета, които са имитирали парчета от граната, разказва инженерът-изпитател Владимир Машковцев:

– Шлемът трябва да издържа парчетата, които летят със скорост 630 метра в секунда. На изпитанията ние зададохме скорост над 700 метра в секунда.

Това е почти три пъти по-високо от скоростта на парчетата на обикновената граната. Но металното топче така и не е могло да побие шлема. То е заседнало в корпуса. Работата е там, че каската е изработена от няколко слоя полимерен композит – карбон, казва началникът на центъра за изпитания и сертификация Олег Фаустов:

– Това е единственият в смета шлем, който има три слоя защитна композиция. Горната и долната страна на този шлем са нещо като твърда кора. А отвътре има слоеве на балистична материя.

Чрез новата технология за изработване на защитен шлем се постигна и още едно предимство – сравнително ниското тегло на конструкцията. Този шлем тежи по-малко от килограм. Затова на нея може да се монтира допълнително оборудване. Например фенер, устройство за нощно виждане, слушалки, монитор за оптически прицели при стрелба иззад ъгъл и специална защитна маска за долната част на лицето.

Сега руските инженери разработват материал за създаване на прозрачна броня. Това ще осигури пълна защита на очите. А след две години разработчиците обещават да пуснат защитния шлем от ново поколение за военнослужещите в серийно производство.