В Русия създадоха първия макет на новия стратегически бомбардировач ПАК ДА

Компанията „Туполев“ създаде първия пълномащабен макет на бъдещия стратегически руски бомбардировач ПАК ДА, разработен за Въздушно-космическите сили на Русия, съобщи ТАСС 

„Създадени са няколко макета на ПАК ДА от композитни материали, както и един дървен макет в пълен размер. Макетите са изпълнени по схемата „летящо крило“, разкри източник на агенцията.

По думите му в новия бомбардировач ще бъде приложена в максимална степен технологията „стелт“. В самата конструкция ще бъдат използвани радиопоглъщащи материали, а цялото оръжие ще бъде разположено във вътрешността на самолета. „Предвижда се също новият ПАК ДА да бъде оборудван с най-новите руски средства за радиолектронна борба, които нямат световен аналог по ефективност“, отбеляза източникът.

От „Туполев“ поясниха, че не става дума за пълномащабен дървен проект на самолета. Оттам уточниха, че и изработен летящ макет на бъдещия самолет от композитни материали, изпълнен в мащаб 1:10 и дървен макет на кабината в естествен размер, съобщи Газета.ру.

Според друг източник на ТАСС от отбранителните кръгове „се очаква първият експериментален образец на бомбардировача да бъде вдигнат във въздуха към 2025 година“. Самолетът ще се движи с дозвукова скорост, пояснил той.

Засега ТАСС не разполага с официално потвърждение на тази информация.

По-рано зам.-министърът на отбраната Юрий Борисов съобщи, че ПАК ДА може да бъде представен на публиката още през 2018 г. По характеристиките си той съществено превъзхожда съществуващите бомбардировачи. Първоначално се смяташе, че самолетът ще постъпи на въоръжение в армията през 2023-2025 г., а първите изпитателни полети ще започнат през 2019-2020 г. Впоследствие бе съобщено, че създаването на бомбардировача се отлага заради възобновеното серийно производство на Ту-160.

Източник: Руски дневник