В Русия създават ядрена батерия, издържаща 50 години

Руски инженери имат готовност да създадат прототип на първата в света ядрена батерия през 2017 г. Разработката на Росатом се базира на радиоактивен изотоп на никела, известен като „никел-63“, съобщи ТАСС, цитиран от „Стандарт“.

Батерията ще осигури 50 г. време автономна работа на устройствата. Принципът на действие се основава на бета-волтаичния ефект, който се явява аналог на фотоелектрическия ефект с тази разлика, че двойките електрон-дупка в кристалната решетка се образуват под въздействие на бързи електрони (бета частици) вместо на фотони.

Още 1 г. е необходима на руските учени да получат изотопа никел-63 с помощта на процедура за облъчване в реактор на мишени от никел-62, които вече са доставени в Железногорск, Курска област.

Новите батерии ща са около 30 пъти по-малки от днешните литиево-йонни. Освен това са напълно безопасни за човека, защото генерират слабо бета-излъчване, което се поглъща вътре в самата батерия и не излиза извън нея. Подобни батерии ще намерят приложение в различни сфери – от космическата индустрия до медицината. Себестойността им обаче е доста висока, поради което не се очаква да се появят в потребителски устройства като смартфоните, например. Само три руски предприятия могат да произвеждат никел-63.