В Русия създават система, способна да „изключва“ чужди военни спътници

Концернът „Радиоелектронни технологии“ (КРЕТ) разработва нова система за радиоелектронна борба, способна да заглушава системи за насочване на крилати ракети и друго високоточно оръжие, както и радиоелектронни средства на спътници. Това съобщи заместник-директорът на концерна Юрий Макаевски, цитиран от ТАСС.

„Системата ще се бори срещу самолети от палубна, тактическа, далечна и стратегическа авиация на противника, с електронни средства, а също така ще потиска радиоелектронните средства на чужди военни спътници“, каза Макаевски.

По неговите думи, системата ще бъде разположена на наземни, въздушни и морски носители. „На спътници тя няма да бъде разполагана, тъй като според международните правила това е забранено. Ние спазваме тези правила“, подчерта той.

Съветникът на първия заместник-директор на концерна Владимир Михеев разказа пред ТАСС, че интегрираната многофункционална система за радиоелектронна борба със системи с въздушно-космическо базиране ще работи в контура на управление на ПВО и ПРО.

„Тя ще блокира напълно връзките, навигацията и радарите, както и използването на високоточно оръжие, – увери Михеев. – Системата ще се използва за борба с крилати ракети и за потискане на радарите на спътникови системи. На практика тя ще изключва оръжието на противника“.

По думите на Михеев, наземният компонент от системата съвсем скоро предстои да премине изпитания. „Наземните изпитания се провеждат в момента в цеховете. В края на годината компонентът от системата ще излезе от заводите за преминаване на тестове на полигоните“, каза представителят на КРЕТ.