В Русия разработиха уникален антивирусен препарат

В Новоуралск започна производство на триазавирин – първи руски противовирусен препарат, пише politikus.ru.

Както стана ясно, група специалисти от Уралския център за биофармацевтични технологии разработиха няколко противовирусни препарата с широк спектър на действие. В проекта взимат участие и специалисти от Института по органична синтеза, Институт по физика и метали към отделение на РАН, както и от 12 предприятия, производители на медицински препарати.

По думите на учените, изследванията показали, че триазавирин е ефективен срещу 15 вида групи, включително и вируса А/H1N1 (свински грип) и H5N1 (птичи грип) за различни етапи от болестта. Уникалността на препарата е в това, че той има свойства да убива вируса (докато при обикновената ваксина в организъма се въвежда ослабен щам на вируса, който предизвиква образуване на антитела, способни да се противопоставят на инфекцията).

Още едно предимство – той въздейства върху вируси в продължение на цялото протичане на болестта, а не само в първите дни на заболяването. Клиничните изпитания на базата на медицински центрове в РФ са ръководени от НИИ за грип (Санкт Петербург), който изпълнява функциите на Националния център за грип ВОЗ, които доказаха, че ефективността на триазавирин превъзхожда западните му аналози.

Заводът «Медсинтез» (Свердловска област) е готов да започне от декември промишлено производство на триазавирин, като всички подготвителни работи са завършени. Вече до края на годината ще излязат първите 500 хил. капсули, като по-натам количеството ще зависи от нивото на търсене на фармацевтичния пазар. На първо място, производителите са фокусирани върху нуждите на вътрешния пазар и заместване на вноса, а след това – към страните на ОНД.