В Русия разработват седемтонен робот-„трансформатор“

Концернът „Системпром“, който влиза в Обединената приборостроителна корпорация, създава универсална роботизирана платформа, която ще може да се трансформира в боен робот, машина за разминиране или комплекс за радиоелектронна борба, заяви началникът на научно-техническото управление на концерна Алексей Симулин, предаде ТАСС, цитиран от „Руски дневник“.

„Ние създаваме няколко системи. Първата от тях е универсален роботизиран комплекс, който може да носи различни видове полезен товар. Вътре в комплекса ще има голям брой спомагателни системи, които ще захранват и управляват полезните товари, които ще носи. Тази конструкция ни позволява да превръщаме машината в каквото пожелаем“, посочи Симулин, който е и ръководител на проекта.

Според него, ако на платформата бъде монтиран боен модул, ще се получи ударна разузнавателна машина, а ако се постави система за радиоелектронна борба, ще се получи машина за РЕБ. Освен това върху това шаси може да се монтира ретранслатор или система за разминиране.

В зависимост от изпълнението и бронирането целият комплекс може да тежи до седем тона, а самата машина ще може да носи до 2 тона полезен товар. „Дължината на машината е около 3,5 метра, а широчината-малко над два метра. Тя е направена така, че да може да се транспортира с военни камиони или дори да се хвърля с парашут“, отбеляза събеседникът на агенцията.

Заводските изпитания на новата машина са насрочени за края на годината.