В Русия празнуват Рождество

В нощта срещу 7 януари във всички храмове на Руската православната църква се проведоха празнични богослужения.

Рождество Христово беше отбелязано със среднощна служба в църквата „Христос Спасител“ в Москва, водена от руския патриарх Кирил. В храма бяха дошли президентът Владимир Путин и премиерът Дмитрий Медведев. Патриархът призова руснаците да засилят вярата си в Бог и да разчитат на него в тези трудни времена.

Най-големият катедрален храм на Русия – църквата „Христос Спасител“, в която могат да се поберат десет хиляди души, дълго преди началото на тържественото богослужение беше пълна с вярващи. Духовенството, облечено в бели и златни одежди – традиционите цветове на Коледа, миризмата на елха, тържествените песнопения. Сияещите очи на вярващите допълваха радостната атмосфера на богослужението. Не само жителите на Москва посрещнаха там Коледа, но в столицата пристигнаха и хора от различни руски градове, и дори от чужбина.

В коледното си обръщение руският патриарх Кирил призова сънародниците си да даряват подаръци под формата на добри дела, особено в днешните времена на финансова криза, предаде ТАСС.

„На този празник е прието да се подаряват подаръци. Нека да принесем в дар на новородения Христос поне едно конкретно добро дело, от което на някой ще му стане по-леко, радостно и светло“, каза патриархът.
Той отбеляза, че в условията на сложната икономическа ситуация е трудно да си помагаме един на друг, но именно подобни обстоятелства разкриват истинския християнски дух.
„Преживяваме нелесни времена. Разбираеми са опасенията и тревогите на хората за техните семейства, близки и за тяхното бъдеще. Но ние знаем, че Бог не лишава от своята милост нашия народ тогава, когато той съхранява вярата си“, подчерта патриархът.

Русия празнува Коледа точно 13 дни след католиците.

Рождество Христово отбелязват днес сръбската и йерусамилската църква, както и манастирите в Атон, които са по юлианския календар.